FOTO. Proiect nonconformist de casă lângă Cluj. Arhitectul șef al județului: „Felicitări!”
Planul unei case din satul Sălicea, comuna Ciurila, i-a încântat pe arhitecții din Comisia de urbanism a Consiliului Județean Cluj, dar și pe Alin Tișe, președintele instituției.
Proiectul a fost prezentat în ultima ședință a CTATU și a fost foarte lăudat, mai ales partea sa de arhitectură. Este vorba de o locuință unifamilială care urmează a fi construită la intrarea în satul Sălicea: la 1,2 kilometri de centrul localității și la 2 kilometri de Primăria Ciurila.
Conform documentației prezentate în ședință, zona studiată este situată la intrarea în satul Sălicea dinspre satul reședință de comună, cu acces din drumul principal care străbate întreaga localitate (DJ107R – situare la circa 100 m de drumul județean).
Parcela ocupă zona din spatele unei dezvoltări de locuințe individuale în lungul unui drum privat cu acces public nelimitat, aproape de intersecția cu strada principală (limita sudică).
946
de metri pătrați are parcela pe care se va construi această locuință unifamilială.
Accesul pe parcelă va fi realizat din strada principală, apoi pe drumul privat cu acces public nelimitat (latura estică). Acest drum cu o lățime de 7 metri va deservi 5 parcele de locuințe individuale. Parcela are o suprafață totală de 946 metri pătrați; suprafață construită propusă este de 283 mp, iar cea desfășurată de 350 mp.
Regimul de înălțime propus este: S (subsol) + P (parter) + E (etaj). Pe parcelă vor fi amenajate două locuri de parcare (în garajul situat la subsol).
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a fost încântat de prezentarea făcută și de proiectul în sine, lăudând arhitectura și faptul că la construcția casei se vor folosi piatră și alte materiale specifice localității Sălicea.
Inițial, Alin Tișe, președintele CJ Cluj și cel care conduce ședințele Comisiei de urbanism, a fost contrariat când a văzut primele randări de pe planșe. „Ce e cu zidul ăsta?”, s-a interesat el, gândindu-se probabil că „un zid de beton” precum cel din imaginea de sus nu poate fi fațada unei case. Apoi, după ce a văzut și restul imaginilor din documentație, s-a arătat încântat de felul în care arată proiectul.
„Chiar dacă se vede numai beton în aceste randări, îmi place. Sincer spun asta. Vă propun un aviz favorabil. Felicitări!”, a spus Alin Tișe. Proiectul a fost lăudat și de arhitecții Alice Oprică și Radu Spînu, membri în Comisia Tehnică de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU), care au spus că soluția este „inedită” și „interesantă”. Proiectul a fost avizat cu 6 voturi de către membrii Comisiei de urbanism.
Beneficiarii acestei investiții sunt soții Cristina Ioana și Dragoș Octavian Rus. Proiectul a fost realizat de s.c. Arhi Actus s.r.l. din Cluj-Napoca.
Sursa foto: Randări s.c. Arhi Actus s.r.l.