FOTO Onoare de 6.277 de ori. Majoritatea PNL+PSD+UDMR din Consiliul Județean s-a opus ca medicii de familie să primească titlul de „cetățean de onoare”
Aproape 6.300 de clujeni au primit titlul de cetățean de onoare al județului Cluj – „Clujean de onoare”, ca urmare a aprobării proiectului de hotărâre prezentat, miercuri, în ședința Consiliului Județean Cluj.
Mai precis, sunt 6.277 de clujeni care vor primi distincția din partea CJ Cluj pentru că au fost în prima linie a luptei cu COVID-19. CJ Cluj a mai avut o astfel de inițiativă în decembrie 2020.
Cine va primi distincția de cetățean de onoare al județului Cluj – „Clujean de onoare”
Proiectul a fost inițiat de către președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Printre cele peste 6.200 de posturi vizate de proiectul de hotărâre sunt medici, asistenți, manageri de spital, fizicieni, chimiști, kinetoterapeuți, economiști, asistenți, ambulanțieri, brancadieri, îngrijitoare, statisticieni, medici șefi de secție, dar și directori medicali.
Mai sunt infirmiere, electricieni și muncitori necalificați, farmaciști, inginer IT, portari, mecanici, șoferi, psihologi, manipulant marfă, autopsieri, spălătorese, bucătari, moașe, referenți de specialitate, voluntari și paramedici de la ISU.
Foto: EBS Radio
Personalul din spitalele clujene aflat în prima linie a luptei cu COVID-19, căruia i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Cluj „Clujean de Onoare”:
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca – 61 de persoane;
- Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca – 52 de persoane;
- Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa – 10 persoane;
- Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca – 87 de persoane;
- Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca – 16 persoane;
- Spitalul Clinic Militar de Urgență Dr. „Constantin Papilian” Cluj-Napoca – 173 de persoane;
- Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca – 71 de persoane;
- Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca – 4 persoane;
- Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” Câmpia Turzii – 16 persoane;
- Spitalul Municipal Dej – 5 persoane;
- Spitalul Municipal Turda – 181 de persoane;
- Spitalul Orășenesc Huedin – 21 de persoane;
- Spitalul Municipal Gherla – 163 de persoane;
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca – 4.574 de persoane;
- Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj – 392 de persoane;
- Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj – 450 de persoane.
„Recunoașterea meritelor personalului din entitățile publice care s-a implicat în combaterea pandemiei de coronavirus ulterior lunii decembrie 2020, atunci când a fost aprobată Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 223/2020 privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Județului Cluj – „Clujean de onoare” personalului din spitalele clujene aflat în prima linie a luptei cu COVID-19, și care a dat dovadă de curaj, profesionalism și dăruire în relația cu pacienții și aparținătorii, răspunzând adecvat tuturor așteptărilor clujenilor și provocărilor impuse”, se arată în referatul proiectului de aprobare.
Dar, în cele peste 200 de pagini ale referatului supus aprobării, n-au mai încăput și medicii de familie!
În ședința de miercuri, consilierul județean Mihai Iepure (USR Cluj, foto jos), care este medic de profesie, a intervenit și a cerut ca acest titlu să le fie conferit și medicilor de familie.
DECLARAȚIE
„Am depus și în scris acest lucru. Am cerut să le fie acordat acest titlu și medicilor de familie care s-au aflat în prima linie în perioada de pandemie. Consider că și acești profesioniști din domeniul medicinii primare să se bucure de respectul cuvenit profesiei și sacrificiului făcut în acea perioadă” Mihai Iepure, medic, consilier județean USR Cluj
Nu. Nu și pentru medicii de familie
Alin Tișe a supus la vot amendamentul propus de către consilierul județean Mihai Iepure.
În discuție a intervenit șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj Marinela Marc (PNL), care n-a fost de acord cu propunerea useristă.
„La acel moment (decembrie 2020 – n.r.), nu toți medicii de familie au acceptat să se alăture acestei campanii. Că unii au fost plătiți suplimentar pentru intervențiile lor. E greu de făcut o analiză de felul: cine a fost implicat și cât a fost implicat și cine n-a fost implicat. Nu se poate compara cu eforturile spitalelor care au fost în prima linie COVID-19, cele care au fost non-stop pe baricade. Cu toată stima pentru tot personalul medical”, a reclamat Marinela Marc.
Tișe: „Să se verifice cu exactitate”
La rândul său, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a spus că este de acord cu această idee, doar că trebuie să se verifice cu exactitate care dintre medicii de familie au ajutat în combaterea virusului. „În măsura în care există o astfel de situație, în care medicii de familie au prestat o astfel de activitate, nu ne opunem, dar asta presupune o verificare din partea Consiliului Județean”, a transmis șeful deliberativului județean.
6
consilieri județeni au votat „pentru” acordarea titlului și pentru medicii de familie.
Amendamentul consilierului județean Mihai Iepure a fost supus la vot, dar a căzut: din cei 35 de consilieri județeni prezenți (online) în ședința de miercuri, doar șase au votat „pentru” amendament. Este vorba de cei cinci consilieri USR Cluj + unul de la PMP. Astfel, majoritatea politică din CJ Cluj, formată din PNL+PSD+UDMR, și-a „respectat” blazonul și a votat în bloc împotriva amendamentului.
Titlul de Cetățean de onoare al județului Cluj – „Clujean de onoare” nu aduce cu sine niște privilegii materiale/financiare. Cei care au fost selectați pentru această distincție vor primi o diplomă și, probabil, o insignă.
Spitalele și celelalte instituții de profil menționate, care au avut un rol în salvarea de vieți omenești și în asigurarea asistenței medicale, fiind în prima linie a luptei cu COVID-19, vor primi și ele distincții, cu prilejul ceremoniei de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Județului – „Clujean de onoare”.
Costurile pentru realizare însemnelor distinctive vor fi suportate de la bugetul Consiliului Județean Cluj.
Sursa foto principală: hotnews.ro