FOTO. O nouă mănăstire va fi construită în județul Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     3494 Vizualizări.  

Proiectul construirii unei noi mănăstiri se va afla pe masa specialiștilor în urbanism de la Consiliul Județean Cluj, care îl vor dezbate în ședința de joi, 8 iunie. 

Terenul pe care se dorește construirea mănăstirii se află în comuna Geaca, satul Legii, situat în partea sud – vestică a satului și izolat de acesta.

 

Proiectul se află acum în faza studiului de oportunitate pentru „elaborare PUZ în scopul construirii Mănăstirii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, biserică, corpuri mănăstire, turn clopotniță, altar de vară, împrejmuire, microstație de epurare, branșamente și amenajări exterioare”.

55.428

de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat.

Suprafața totală a terenului este de 55.428 mp, din care 3.237 mp intravilan, reprezentând trupul T 4, restul suprafeței fiind în extravilanul localității.

Terenul are o formă poligonală, orientat nord – vest, sud – est și dimensiunile de 204 metri latura sud – est, cu drumul de acces de circa 291 metri latura nord – est, circa 199 metri latura nord – vest și circa 249 metri latura sud – vest, de-a lungul cursului de apă ocazional Rauoasei.

Panta terenului este accentuată pe direcția nord – sud de cca. 18 – 20 %. Terenul este liber de sarcini și are funcțiune de arabil/fâneață. Există vegetație arboricolă parțial în zona nord – vestică, vegetație care nu va fi afectată de incinta viitoarei mănăstiri.

Conform documentației tehnice, zona studiată nu dispune de rețele tehnico – edilitare. Pe teren există o fântână, care fi folosită pe durata construcției. Actualul drum de acces, ramificație din DC 30, are o lățime de circa 6 metri, este parțial pietruit, situat în partea sudica a satului. Se propune repararea și reabilitarea lui în timp, pentru accesul facil al vizitatorilor.

50

de locuri de parcare vor fi asigurate, din care 10% pentru persoanele cu dizabilități.

În incinta studiată, drumul va fi parțial reconfigurat, cu accesul principal către turnul clopotniță de pe latura estica și breteaua care urmărește latura sudica. Aceasta va asigura accesul la cele patru garaje propuse la demisolul corpului 5 și la locurile de parcare perimetrale. Se estimează asigurarea unui număr de cca. 50 de locuri de parcare, dintre care 10 % pentru persoane cu dizabilități.

Aceeași bretea va fi folosită pentru aprovizionarea magaziei de lemne – corp 8 și a pivniței propuse la nivelul demisolului corpului 4. Circulația în interiorul parcelei se va face pe platformele și aleile din incintă. Zona studiată nu dispune de rețele tehnico – edilitare.

Cum va arăta viitoarea mânăstire din satul Legii

Mănăstirea se propune a fi stil cetate, cu mai multe corpuri de clădire în incintă:

  • TURN CLOPOTNIȚĂ – înglobat în zidul de incintă, la intrarea principală, pe latura estică;
  • BISERICA – CORP 1 – cu plan trilobat, pentru cca. 150 de persoane, orientată cu axul longitudinal pe direcția est (sud – est) – vest (nord – vest). Parterul cuprinde accesul principal din pridvor și spațiile de cult – pronaos, cu scara ce permite accesul la cor, naos și altar. Pe latura nordică, în altar este accesul secundar pentru preot, acces care putea fi folosit și cale de evacuare suplimentara, în caz de incendiu sau situații speciale. Etajul parțial cuprinde corul;
  • CORP 2 – amplasat pe latura nordică, cu două niveluri. La nivelul parterului – sală de mase pentru cca. 100 de persoane, oficiu, cameră de zi, grupuri sanitare cu grup sanitar pentru persoane cu dizabilități și magazie unelte agricole. La nivelul etajului – două apartamente de protocol și două camere cu grup sanitar propriu;
  • CORP 3 – amplasat pe latura vestică, în regim parter  – paraclis, birou, sală protocol;
  • CORP 4 – amplasat pe latura vestică, cu trei niveluri, care preiau panta accentuată a terenului. La nivelul parterului – sala de mese și bucătărie, anexe și grupuri sanitare. La nivelul etajului – camere cu grup sanitar. La nivelul demisolului parțial – spălătorie/călcătorie, pivniță, centrală termică cu combustibil solid;
  • CORP 5 – amplasat pe latura sudică, cu trei niveluri. La nivelul parterului – bibliotecă, muzeu, grupuri sanitare cu grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, spațiu vânzare obiecte religioase. La nivelul etajului – camere cu grup sanitar propriu. La nivelul demisolului – 4 garaje, depozit mobilier cu atelier reparații;
  • CORP 6 – TURN CLOPOTNIȚĂ – amplasat pe latura estică, la intrarea principală în incintă;
  • CORP 7 – ALTAR DE VARĂ – amplasat în colțul nord – estic;
  • CORP 8 – DEPOZIT DE LEMNE – amplasat în afara incintei mănăstirii, adiacent laturii vestice, lângă centrala termică.

Beneficiara acestei investiții este Mânăstirea „Sfinții Mihail și Gavril” din comuna Geaca, iar proiectantul general al lucrării este s.c. Sard Proiect s.r.l. din Cluj-Napoca.

Foto & Randări: s.c. Sard Proiect s.r.l.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.