FOTO Ieșim din criză, intrăm în parc. Iată cum arată noua bijuterie a Clujului
Mai sunt două săptămâni până la anunțata ieșire din situația de urgență. Știm cu toții cât ne-au lipsit mișcarea în aer liber și spațiile cu verdeață, în această perioadă. Știe și cântarul. 🙂 La Cluj, 15 mai înseamnă mai multă libertate de mișcare, dar și inaugurarea unui nou parc gândit deopotrivă pentru copii și adulți. O propunere cetățenească ce prinde, iată, viață.
Parcul Între Lacuri se întinde pe 9.450 metri pătrați, din care aproape 6.000 reprezintă spații verzi. Au fost amenajate alei, s-au plantat 165 de arbori, peste 400 de metri liniari de arbuști, gard viu și flori. Au fost proiectate zone interactive și de joacă, spațiu cu echipamente pentru fitness, există și o stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.
Am vizitat șantierul. O mână de oameni își făceau de lucru în jurul unui buldo-excavator. Toboganele, terenurile de sport, aparatele de fitness, băncuțelor erau acolo, nerăbdătoare să primească vizitatori. În unele părți s-a aranjat deja gazonul, semn că acolo lucrările s-au încheiat. Sunt glii care trebuie udate constant, altfel se vor îngălbeni în prima săptămână.
„Parcul arată bine deja, va fi gata în 15 mai. Suntem la faza de finisaje, se mai lucrează la alei, dar mobilierul și locurile de joacă sunt în mare parte finalizate”, spun reprezentanții Primăriei.
Proiectul a fost realizat de arhitecții de la Planwerk, iar propunerea realizării acestui parc aparține cetățenilor, prin programul de bugetare participativă.
Noul parc se află în centrul cartierului Între Lacuri (Aurel Vlaicu Est). Este delimitat de strada Nirajului la nord, Școala gimnazială Alexandru Vaida Voevod și zona de locuințe la est, strada Oltului, respectiv Mureșului. Chiar alături se află unitatea de producție a celor de la Fujikura Automotive.
7.848.697
lei (fără TVA) a costat realizarea noului parc. Cea mai mare parte a banilor sunt din fonduri europene – Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ.
Lucrarea este executată de aceeași societate care a construit și Baza sportivă Gheorgheni, Nord Conforest SA. Firma este parteneră în proiect cu Eco Garden Construct STL (pe partea de amenajare a spațiilor verzi) și Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, care a subcontractat la Energobit SA partea de proiectare a rețelelor electrice.
Durata maximă de execuție a fost stabilită la un an, dar parcul a fost terminat mai devreme. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat la finalul lui august 2019.