EXCLUSIVITATE. Cum va arăta Parcul IL Caragiale la final. S-a autorizat soluția de punere în valoare a zidurilor cetății – FOTO

Primăria Cluj-Napoca a eliberat săptămâna trecută o autorizație de construire modificată pentru Parcul I.L. Caragiale, vizând exclusiv zona unde au fost descoperite zidurile vechii cetăți a Clujului. Deși lucrările la parc sunt finalizate, intervenția asupra vestigiilor a necesitat un proiect distinct, care să asigure atât conservarea acestora, cât și integrarea armonioasă în peisajul urban.
Arhitectul Octav Olănescu, implicat în proiect, a explicat pentru Media9 ce presupune această modificare:
„Da, e modificare de autorizație pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice. S-a optat pentru o soluție de punere în valoare a straturilor istorice, lăsând vestigiile descoperite și tratate cu metode specifice de conservare.”
Cum vor fi expuse zidurile cetății
Soluția aleasă prevede o excavație circulară cu diametrul de 12 metri și o adâncime maximă de 4,5 metri, unde zidurile vor fi vizibile. Zona va fi protejată de o balustradă metalică circulară, iar lucrările vor include măsuri de restaurare și conservare.
„Se propune evidențierea descoperirilor arheologice prin expunerea deschisă a acestora, într-o excavație de formă circulară. Soluția va cuprinde inclusiv măsuri de restaurare și conservare a zidurilor care se păstrează expuse la exterior, prin tehnici și măsuri conforme cu statutul patrimonial al acestor descoperiri.”
Pentru a nu afecta aspectul general al parcului, soluția propusă este minim intruzivă.
„Această soluție este cea mai puțin intruzivă privind caracterul zonei verzi, fără a aglomera vizual suplimentar ansamblul amenajat.”
O fereastră spre istoria Clujului
Prin această intervenție, zidurile cetății vor deveni parte integrantă a peisajului urban, permițând clujenilor și turiștilor să le vadă în mod direct, fără a fi acoperite sau mascate. Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din zona centrală și, prin soluția adoptată, va fi protejată fără a altera aspectul și funcționalitatea parcului.
Riscul unei astfel de decizii este ca zidurile să nu devină o groapă de gunoi, însă vom vedea dacă municipiul Cluj-Napoca are maturitatea necesară să nu permită ca un astfel de lucru să se întâmple.