FOTO. Cum ar urma să arate liceul din Gilău. Proiect al Băncii Mondiale

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1466 Vizualizări.  

Media9 scria, în urmă cu ceva vreme, despre proiectele Băncii Mondiale care vizează modernizarea zonei metropolitane a Clujului, inclusiv a comunei Gilău. “Du-te, bă, că Banca Mondială nici nu știe unde este Gilăul pe hartă!”, a comentat un pesimist.

Ei bine, iată, reprezentanții Băncii Mondiale merg vineri la Gilău și duc cu ei un proiect de remodelare a Liceului “Gelu Voievod”, inclusiv a străzilor adiacente. 

Modernizarea Gilăului a început. De curând, Primăria a prezentat proiectul de regândire a circulațiilor și a spațiului public pe strada Suceagu, iar lucrările au pornit deja.

Se modernizează, pe modelul Clujului, și zona metropolitană

Acum vedem planșa care remodelează curtea Liceului “Gelu Voievod” și a străzilor din jurul său. Mai mult, în cadrul evenimentului la care vor participa reprezentanți ai Băncii Mondiale, locuitorii Gilăului vor fi invitați să redeseneze centrul civic al localității lor.

«Asociația de dezvoltare intercomunitară “Zona Metropolitană Cluj” (ADI ZMC), Banca Mondială și Primăria Gilău vă invită la o dezbatere publică cu privire la planul de regenerare a centrului civic din Gilău. Vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai ADI ZMC, experți ai Băncii Mondiale și arhitecți. Vom redesena împreună centrul localității, astfel încât să corespundă cerințelor urbanistice moderne. Plecăm de la o propunere spectaculoasă de remodelare a spațiului Liceului “Gelu Voievod” și vom vedea unde ajungem. Dezvoltăm Gilăul cu implicarea comunității și creștem calitatea vieții. Ne întâlnim vineri, 27 mai 2022, de la ora 14, la Casa de Cultură “Dumitru Sopon”», a transmis primarul Gelu Topan.

Dar să ne uităm puțin la planșă. Curtea școlii este văzută într-o abordare modernă, cu terenuri multi-sport, spații de socializare (inclusiv un foișor și un avizier), mobilier urban, zonă de așteptare pentru părinți, parcare de biciclete, instalație de iluminat cu tehnologie LED și multă vegetație. Spațiul va beneficia de un magazin și de o cafenea. Strada Școlii, care acum se înfundă, devine pietonală. Este vizată pentru modernizare și strada Republicii, unde ar urma să se creeze 38 de locuri de parcare. Se doreșe ca trotuarele să fie pavate cu granit.

„Se propun o serie de module standard pentru amenajarea și utilarea spațiilor de joacă, a spațiilor publice conexe și a curții școlii. Aceste module reprezintă fiecare grupă de instalații sau echipamente ce se doresc amplasate în context. În total s-au identificat 15 grupe diferite de echipamente ce au rolul de a deservi toate categoriile de vârstă (atât pentru copii cât și pentru adulți). Fiecare categorie poate fi folosită în funcție de contextul avut. Crearea acestor categorii/module, are rolul de a eficientiza și simplifica identificarea echipamentelor și amenajărilor necesare fiecărui tip de spațiu. În urma unei scurte analize a sitului, a împrejurimilor și ulterior în urma consultărilor cu persoanele implicate în proiect, se vor alege modulele necesare amenajării spațiului”, arată specialiștii Băncii Mondiale.

Întregul proiect AICI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.