FOTO. Case cu piscină și pergolă. Arhitectul șef al județului Cluj a fost impresionat: „Foarte drăguț. Felicitări!”

Un proiect imobiliar prezentat în ședința Comisiei tehnice de urbanism l-a impresionat atât de mult pe arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, încât la sfârșitul prezentării a exclamat: „Foarte drăguț! Felicitări pentru proiect!”.
Proiectul, care a fost avizat favorabil în ședința CTATU cu 7 voturi, prevede două vile pentru cazare, alei și zone de legătură între construcții, precum și o zonă cu piscină cu dimensiunile 9×4 m, grătar și pergolă cu loc de servit masa.
Din șură fac o vilă pentru cazare
Este vorba despre transformarea unei șuri într-o vilă pentru cazare și construcția, pe aceeași parcelă, a unui imobil cu parter și mansardă care va avea aceeași funcțiune, de vilă pentru cazare. Investiția urmează să fie realizată în satul Sânmartin, nr. 82, comuna Chinteni.
Proiectul se află în faza de plan urbanistic de detaliu. În momentul de față pe parcelă se află corpul C1 – casă și corpul C2 – anexa gospodărească (șură). Beneficiarul dorește transformarea și mansardarea șurii în vilă pentru cazare. Volumul clădirii nu va fi modificat.
De asemenea, proiectantul propune construcția C3 cu regim de înălțime P+M în vestul șurii, care va avea aceeași funcțiune, de vilă pentru cazare. Corpul C1 nu face obiectul prezentului proiect. Între cele 3 construcții existente și propuse se vor realiza alei și zone de legătură, precum și o zonă cu piscină cu dimensiunile 9×4 m, grătar, pergolă cu loc de luat masa. Tot terenul va fi împrejmuit.
3.800
de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat.
Amplasamentul studiat este situat în intravilanul localității Sânmărtin, comuna Chinteni, jud. Cluj, în afara zonei de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice. Terenul are o suprafață de 3.800 mp și se află în proprietatea unei persoane fizice, Mirela-Crina Gîrdea.
16-19
persoane urmează să fie cazate în cele două vile propuse.
La nivel de parcelă se propune realizarea unui nou acces auto în zona vestică, unde se propune realizarea a 8 locuri de parcare, acestea fiind la >5 metri de la ferestrele camerelor de locuit. Pentru realizarea acestor amenajări este necesară tăierea unui număr de 7 arbori. Proiectantul mai propune plantarea altor 6 arbori în jurul noii construcții. Capacitatea totală de cazare va fi de 7 camere duble + 1 apartament, în total 16-19 persoane.
DECLARAȚIE
„Construcțiile propuse se vor încadra în arhitectura specifică locală, deoarece prezintă elemente inspirate din specificul zonei, iar prin materialele și finisajele folosite vor contribui la creșterea valorii fondului construit al zonei. Șura va fi consolidată, zidăria de piatră necesitând lucrări de reparații în conformitate cu expertiza tehnică, însă se va avea în vederea păstrarea aspectului inițial al clădirii. Clădirea nouă va avea aceleși materiale de fațadă pentru a crea un ansamblu unitar cu șura. Cele două clădiri vor răspunde cerințelor și necesităților actuale ale funcțiunii de cazare, fără să aibă un impact negativ asupra zonei”.
Reprezentanta biroului de proiectare Atelier Mass
Terenul are următoarele vecinătăți:
• la Sud: drumul județean DJ 109S;
• la Vest: terenuri proprietăți private;
• la Nord: teren proprietatea privată și proprietate com. Chinteni;
• la Est: drum de pământ.
Terenul studiat este accesibil auto și pietonal direct din DJ 109S adiacent limitei de proprietate pe toată latura sudică. Proiectul a fost realizat de arh. Sisak Tamas și arh. urb. Cristina Albu, de la s.c. Atelier Mass s.r.l. din Cluj-Napoca.
Foto & randări: Atelier Mass