FOTO. Biserică de lângă Cluj, lăudată de arhitectul șef al județului: „Merită numai cuvinte de laudă!”
Arhitectul șef al județului și-a făcut un obicei din a lăuda case din mediul rural, nou-construite sau renovate, pe care le fotografiază și le postează pe contul său de Facebook.
Claudiu Salanță s-a remarcat mereu, în ședințele de urbanism, prin încurajarea „frumuseții discrete”, a stilului arhitectonic local, integrat în realitățile rurale și a materialelor specifice de la țară.
De această dată, este vorba de un lăcaș de cult: biserica de lemn „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Cojocna, județul Cluj.
Potrivit studiului elaborat de prof. univ. dr. Nicolae Sabău și de lect. univ. dr. Ioana Rus – Cacovean, biserica din Cojocna a început să fie edificată în anul 1795 și s-a încheiat în mare parte în 1796, aceasta fiind atunci și sfințită. Pentru realizarea acesteia comunitatea a adunat 504 florini, 36 mariași, 1.400 creițari și 1 zlot, precum și produsele naturale în cantitate de 271 de cupe de grâu, 51 cupe porumb, 2 ferii de vin și o cantitate neprecizată de orz.
Din punct de vedere planimetric, biserica de lemn din Cojocna evidențiază tipul tradițional de pronaos și naos înscrise într-o formă rectangulară, ce se continuă spre est cu absida poligonală decroșată a altarului, cu acoperiș separat, mai scund, decât cel al restului edificiului. Acoperișul de peste pronaos și naos se întinde și peste pridvorul care se desfășoară pe toată fațada de sud a edificiului.
„Biserica a fost frumos reabilitată și merită numai cuvinte de laudă! Felicitări arh. Nina Dițoiu și preotului paroh George Rednic!”.
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Alții au fost interesați și de acest articol: Arhitectul șef al județului Cluj, despre capela mortuară din Răscruci: „Uitați cât de bine a ieșit!”
Foto: Claudiu Salanță via Facebook
În periplurile sale prin județ, arhitectul șef a fotografiat și postat zeci de case deosebite.