FOTO. Aviz favorabil pentru centrul cu foyer, amfiteatru în aer liber, livadă și grădină generoasă. „Arată ca un hotel”

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã     2166 Vizualizări.  

Membrii Comisiei tehnice de urbanism au avizat favorabil, în ședința de joi, 1 februarie, de la Consiliul Județean Cluj proiectul care vizează construcția unui centru ultramodern destinat persoanelor de vârsta a III-a în satul Câmpenești, comuna Apahida.

Proiectul prezentat în ședința CTATU de joi de către arh. Radu Spânu, fost arhitect șef al județului Cluj, se află în etapa elaborării planului urbanistic zonal (PUZ), după ce a trecut în mai 2023 printr-un aviz de oportunitate, și a fost foarte bine primit de membrii comisiei.

Chiar și Alin Tișe, care conduce ședințele comisiei tehnice, a fost încântat de prezentarea făcută: „Arată ca un hotel, ceea ce este foarte bine”. 

Tișe s-a interesat dacă viitorul centru are vecinătăți și dacă utilitățile sunt apropiate de investiție. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-a spus că centrul pentru vârstnici nu are vecini și că nu sunt probleme cu branșarea la utilități. Salanță a fost și el încântat de faptul că în viitorul centru, seniorii vor avea posibilitatea de a participa la multe activități și să nu fie țintuiți în camerele lor, cum de altfel, din păcate, se întâmplă acum în multe case pentru vârstnici.

24.500

de metri pătrați reprezintă suprafața totală pe care urmează a fi construit centrul pentru seniori din Câmpenești, Apahida.

Centrul va avea un foyer multifuncțional (un hol cu o suprafață mare – n.r.), dar și un mic amfiteatru în aer liber, o livadă cu pomi fructiferi și o grădină generoasă cu flori. Totul pe o suprafață de peste 24.500 de metri pătrați.

100

de locuri va avea centrul de asistență din Câmpenești, Apahida.

Obiectivul propus combină componenta de primire/cazare/ asistență, cu alte activități menite să remedieze aspectele de izolare și însingurare. Proiectantul a transmis că locuirea pentru vârstnici ridică probleme speciale, deoarece pentru majoritatea rezidenților odată ce au intrat într-un astfel de ansamblu există o probabilitate foarte crescută să rămână aici pentru tot restul vieții.

„Se urmărește crearea unui spațiu care să fie sensibil nevoilor vârstnicilor și care, să le asigure o bunăstare nu doar fizică ci și spirituală, iar construcțile propuse să asigure o combinație între nevoile emoționale, sociale, religioase, fizice și de recreere ale persoanelor cu vârste înaintate”, se arată în documentația prezentată de Radu Spânu.

Unde va fi construit centrul multifuncțional pentru vârstnici de la Câmpenești

Parcela cu suprafața de 24.000 de metri pătrați este despărțită de parcela cu suprafața de 500 de metri pătrați de strada Mănăstirii. Pe ansamblu, terenul prezintă o declivitate accentuată de la nord spre sud.

Terenul pe care va fi construit centrul pentru vârstnici este situat parțial în intravilanul satului Câmpenești, comuna Apahida, strada Mănăstirii f.n., și parțial în extravilan. Accesul pe amplasament se face de pe strada Mănăstirii și pe Str. Merilor ( DC 154) care asigură legătura cu DN1C (E576), respectiv cu localitatea Apahida, reședința de comună.

Beneficiarii acestei investiții sunt doi australieni de origine română: Livia Gheorghină și Ionel Secară. Documentația tehnică a fost realizată de biroul de arhitectură TRIARH, condus de arh. Radu Spânu. Proiectul a fost avizat în ședința de joi, 1 februarie, a Comisiei de urbanism cu 5 voturi și merge în faza următoare.

Foto & randări: s.c. TRIARH s.r.l.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.