Fostul hotel „Cristian” din Piața Mihai Viteazu a fost „înfoliat” + Cum poate fi demolat
Imobilul în care a funcționat hotelul „Cristian”, aflat chiar lângă piața agro-alimentară din centrul Clujului, a fost „înfoliat” cu plase de protecție, cel mai probabil pentru siguranța trecătorilor. Tencuiala a început să crape și să cadă de pe pereții clădirii.
La început a fost o gheretă
Hotelul „Cristian” a fost construit cu autorizație de gheretă, pe o suprafață de teren aflată pe domeniul public. Hotelul are o istorie tumultoasă și scandaloasă, în același timp, mai ales în ultimii ani, când societatea civilă, dar și consilierii locali din partea USR Cluj au cerut să fie demolat. Media9 vă prezintă un scurt istoric al celui mai detestat hotel din Cluj:
- 1992: autorizație de amplasare gheretă;
- 1998: modernizare a spațiului comercial;
- 2000: sentință civilă care legalizează toate autorizațiile (când primar era Gheorghe Funar – n.r.);
- Primăria Cluj-Napoca n-a atacat sentința, astfel încât ea a rămas definitivă;
- În același an, proprietarul (omul de afaceri Costică Pocol – n.r.) obține în instanță recunoașterea dreptului de a întabula imobilul;
- 2003 – Încă două autorizații de înălțare: pentru ele s-au depus plângeri penale, dar proprietarul a fost scos de sub urmărire penală deoarece constatarea contravenției era prescrisă;
- Acesta a fost, se pare, ultimul moment în care putea sa intervină răspundere delictuală.
La sfârșitul lunii aprilie 2021, primarul Clujului a vorbit despre situația juridică a hotelului într-o emisiune online.
„Invitați-l pe fostul primar (Gheorghe Funar – n.r.) să vă spună ce s-a făcut. Acea construcție s-a ridicat în acea perioadă. S-au epuizat căile de legale de atac. E ridicată pe trotuar pe vremea lui Funar. Acolo a expirat termenul de prescripție. De aceea spun că juridic nu este cale legală. Ca să demolăm trebuie o sentință judecătorească. Când te duci la judecător, acesta spune că nu e posibil acest lucru”, spunea, la acea vreme, primarul Emil Boc.
Nimeni nu e interesat să-l cumpere
Dacă primăria s-a dovedit depășită, societatea civilă a căutat soluții. În martie anul trecut, grupul Clujul Civic a deschis un cont pentru donații, în dorința de a demola hotelul, iar un om de afaceri s-a arătat dispus să cumpere, în anumite condiții. S-au adunat foarte puțini bani (în jur de 2.200 de lei – n.r.), iar membrii grupului au renunțat.
Hotelul aparține societății Eunicia Rotiserie SRL, care, între timp, a fost radiată. În 2020, lichidatorul Solvendi a încercat să vândă imobilul la licitație, cu prețul de plecare 626.000 de euro, plus TVA. N-a fost interesat nimeni. Pe 13 aprilie 2021, a mai fost anunțată o licitație, cu suma de plecare de 438.000 de euro, dar la fel: nimeni interesat. A mai fost o încercare în cursul anului trecut, cu un preț de 400.000 de euro, cu același rezultat: nimeni n-a fost interesat.
În anii trecuți, hotelul avea încă inscripția la etajul IV. Între timp, ea a fost îndepărtată. Foto: stiridecluj.ro
Implicarea consilierilor locali de la USR Cluj
Consilierii locali din partea USR Cluj au încercat, în ședințele CL, să clarifice situația juridică a fostului hotel „Cristian” și să-l demoleze. Media9 a vorbit cu Alexandra Oană, care s-a implicat foarte serios în această problemă.
„În 22 februarie 2021, în contextul în care am votat proiectul de modernizare al Liceului <Nicolae Bălcescu> și a străzilor din jur, am propus în ședința de Consiliu Local clarificarea situației acestui imobil care de peste 20 de ani ocupă abuziv trotuarul și stânjenește circulația pietonală înspre Piața Mihai Viteazul. Inițial, răspunsul domnului primar a fost că nu avem cadrul legal pentru desființarea clădirii.
Domnul Pocol, proprietarul hotelului, susține însă că hotelul a fost construit legal, beneficiind de toate avizele și autorizațiile necesare, atât din timpul administrației Funar, cât și Boc. În paralel, societatea civilă a propus atunci o chetă pentru achiziționarea și demolarea hotelului, dar se pare că administrația dispune totuși de pârghii pentru rezolvarea problemei.
Alexandra Oană: Primăria poate deschide o acțiune de revendicare a spațiului public
Deși termenul pentru răspunderea contravențională este într-adevăr prescris, primăria are posibilitatea deschiderii unei acțiuni de revendicare a spațiului public, în condițiile în care hotelul a fost construit fără respectarea autorizațiilor de construire și ocupă spațiul public, astfel prejudiciind interesele cetățeanului.
Astfel, în iunie 2021 am propus administrației inițierea unei expertize extra-judiciare care să clarifice situația extrem de incertă a hotelului și pe care să ne întemeiem viitoarele acțiuni legale. Nu am primit încă răspunsul legat de rezultatele acestei expertize.
În februarie 2022, cu ocazia dezbaterii bugetului local, unul dintre amendamentele depuse de noi viza reamenajarea Pieței Mihai Viteazul – zona care nu este cuprinsă în proiectul de modernizare al Liceului Bălcescu – și accelerarea demersurilor necesare pentru demolarea hotelului odată ce vor începe lucrările de reabilitare a zonei.
Cert e că nu putem investi 18,3 milioane euro în reabilitarea Liceului Bălcescu și a străzilor din zona Pieței Mihai Viteazu, ignorând una dintre cele mai mari probleme de acolo”, a declarat, pentru Media9, Alexandra Oană, consilier local USR Cluj.
Media9 a încercat să-l contacteze pe cel care deține hotelul, Costică Pocol, însă acesta n-a răspuns. În martie 2021, acesta a declarat în presa locală că hotelul nu se vinde din cauza primarului Emil Boc și a presei. Media9 va publica opinia proprietarului fostului hotel atunci când ea va veni.
„Cine credeți că vine să cumpere, de aia nu mai e de vânzare, când tot timpul în ziare se scrie că Boc o demolează. Ce client vine să cumpere? Dacă Boc o demolează, atunci să o demoleze, dacă are puterea și legea de partea lui, Boc.
Tot asta a promis că o demolează. Dacă a făcut-o el sau cine o făcut-o să vină. Aia nu e construcție ilegală, domnule. Aia s-o făcut autorizată de Primărie, cu una dintre autorizații semnată chiar de Boc”, a declarat, pentru stiridecluj.ro, Costică Pocol.