Fost secretar de stat în ministerul Transporturilor: „Sorin Grindeanu e cel mai mare dușman al Autostrăzii Transilvania”

Autor  admin   în       1 year în urmã     1123 Vizualizări.  

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor în mandatul Cătălin Drulă, Horațiu Cosma, spune că trei licitații pentru 100 de kilometri din Autostrada Transilvania au fost anulate în mandatul lui Sorin Grindeanu, iar Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) răspunde în bătaie de joc la solicitările făcute de constructori pentru contractul de 8 miliarde lei care include tunelul Meseș.

Concret, Cosma acuză faptul că anul acesta, CNAIR a anulat și reluat licitația pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, tronsonul de 41 de kilometri care include tunelul Meseș de 3 kilometri, de la 4 miliarde de lei valoarea contractului fiind dublată la un cost cuprins între 7,5 și 8,8 miliarde de lei.

Termenul pentru depunerea ofertelor este 26 aprilie. De asemenea, pe 28 aprilie urmează să fie anunțate candidaturile și pentru lotul cu Suplacu de Barcău (26 km), contract majorat în noua licitație de la 571 milioane de lei la un miliard lei, iar pentru alți 29 de kilometri dintre Chiribiș și Biharia, se evaluează cele cinci oferte depuse.

Pentru lotul cu Tunelul Meseș, constructorii au depus 235 de clarificări și întrebări, conform economedia.ro, unele dintre acestea fiind legate de studiul de fezabilitate și investigațiile geotehnice (puse la dispoziție doar pentru cei trei kilometri de tunel). CNAIR a răspuns că forajele geotehnice trebuie făcute în etapa de proiectare.

Pe lângă cele trei licitații reluate, Cosma atrage atenția asupra problemelor de pe loturile UMB Nădășelu – Poarta Sălajului (42 km) finanțate din PNRR și a descărcării lotului Nurol (14 km) care ar trebui deschis în această vară.

Ce transmis fostul secretar de stat de la Transporturi

„Subiect: a doua licitație pentru cel mai greu tronson din Autostrada A3 Transilvania.

Problemă: sute de răspunsuri în bătaie de joc de la CNAIR la nelămuririle constructorilor. Concluzie: Sorin Grindeanu e cel mai mare dușman al Autostrăzii Transilvania.

Sursa foto: Inquam Foto / Adel Al-Haddad

E greu să imaginezi o altă concluzie după cel mai negru an pe Autostrada A3 Transilvania din ultimii 20:

– 3 tronsoane lungi de 100 km anulate sau reziliate de Sorin Grindeanu;

– un alt tronson pe care trebuia să circulăm din februarie 2023 (dacă aveam ministru competent), dar care nici nu e gata și nici nu va putea fi utilizat fără o girație provizorie la un capăt care se termină în câmp;

– un alt sector, pus în 2021 în PNRR de către USR, blocat de Grindeanu, care nu e în stare să rezolve alunecările de teren sau să gândească soluții alternative. În total, 160 km de rușine națională. Cel mai dificil tronson din Autostrada Transilvania se află în județul Sălaj între Poarta Sălajului, Zalău și Nușfalău, are 40 km, include cel mai lung tunel de autostradă proiectat în România (Meseș, 2,8 km) și încă vreo 7 km de poduri. Și bonus, trece prin dealurile mișcătoare din Ardeal. Sorin Grindeanu a anulat prima licitație pentru construirea tronsonului în ianuarie anul acesta, după ce i-a luat mai bine de un an să își dea seama că au crescut prețurile la materiale de construcție. Apoi a ieșit pe piață cu o a doua licitație, la care a crescut din pix termenul contractual de la 3 ani la 6 ani și jumătate, să fie sigur că nu se va circula pe autostradă între Cluj, Zalău și Oradea mai devreme de 2030. Și, cireașa de pe tort: la cele 235 de nelămuriri ale constructorilor interesați, Compania de Drumuri a transmis senin că, într-adevăr, studiul de fezabilitate e varză, dar să oferteze ei liniștiți, că totul va fi bine”, a transmis, pe contul său de Facebook, Horațiu Cosma.

Până la sfârșitul anului, constructorul Strabag ar urma să finalizeze (înainte de termen) 13 km din Drumul Expres Oradea – Biharia, legătura la Autostrada Transilvania și vama Borș II, și alți 16 kilometri între Chețani și Câmpia Turzii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.