FoodLevers: gustul de la bunici. Fermă de legume organice de lângă Cluj, inclusă într-o amplă cercetare internațională
Legume cu 0 pesticide și 0 fertilizatori chimici. Organice. Cu gustul acela, ca la bunica în grădină. Cultivate și recoltate în județul Cluj.
Alimentele organice încurajează reciclarea resurselor, promovează echilibrul ecologic și conservă biodiversitatea. Noi am găsit o cultură de legume organice în comuna Vultureni, din județul Cluj.
Se numește Colina Farms și a fost inclusă într-o amplă cercetare internațională. În proiectul Food Levers au fost cuprinse opt universități din Europa, iar Universitatea de științe agricole și medicină veterinară din Cluj-Napoca este cel mai estic partener.
Cercetarea se concentrează pe modul în care sistemele alimentare organice și durabile, cu lanțuri de distribuție lungi și scurte, contribuie la reconectarea producătorilor și a consumatorilor, utilizarea mai eficientă a resurselor și la redimensionarea sustenabilității. Analiza diferitelor lanțurile valorice și construirea scenariilor conduc la recomandări pentru fermieri și actorii lanțului în vederea inovării.
Proiectul și-a propus să identifice studii de caz inovatoare, iar printre acestea se află și Colina Farms, ferma administrată de Viorel Tămaș.
“Producția este mai mică, în primul rând, iar costurile sunt mai mari, cu forța de muncă mai ales. Dar există satisfacția pe care o au oamenii când gustă o roșie de la noi. Ei spun: «E gustul pe care mi-l amintesc de la bunici!» Își amintesc de perioada frumoasă a vieții. Pentru asta merită efortul nostru”, a povestit Tămaș.
Responsabilul USAMV Cluj pentru acest proiect este doctor inginer Adrian Gliga, care a venit să vadă progresele făcute la ferma din Vultureni.
“Întrucât costurile sunt puțin mai mari decât în agricultura convențională lumea se teme să achiziționeze produse organice, dar lanțurile scurte balansează această problemă, oferind consumatorilor un preț rezonabil al produsului”, a afirmat Gliga.
FoodLevers își propune creșterea gradului de conștientizare și stimularea schimbării, respectiv răspândirea cunoștințelor între fermieri cu privire la practicile inovatoare și durabile de producție a alimentelor organice. E simplu: cu cât mai mulți fermieri vor avea ferme ecologice, cu atât problemele de sănătate ale oamenilor, dar și ale planetei, vor fi mai puține.