Flotă 100% nepoluantă: Boc a zis 2028 și 2026, Tarcea a spus 2027. Cel mai probabil, amândoi se înșală :)

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã  

Era o glumă simpatică, zicea cam așa: “Femeia crede că după nuntă bărbatul se va schimba, iar bărbatul crede că femeia va rămâne tot așa. Și amândoi se înșală”.

Când anunță anul în care flota de vehicule de transport public din Cluj va fi 100% electrică, primarul Emil Boc avansează 2028 (sau chiar 2026 într-un context, vara trecută, la Praga), iar viceprimarul Dan Tarcea zice 2027 (ieri, la radio). Și probabil amândoi se înșală. Cum să devină flota nepoluantă în doi, trei sau patru ani când tocmai s-au mai cumpărat trei microbuze diesel noi? Care se adaugă altor autobuze cu combustibil fosil cumpărate recent.

Compania de Transport Public (CTP) este în subordinea Primăriei, dar cele două instituții par să aibă abordări și soluții complet diferite. Primăria vrea standarede occidentale, CTP vede că cele mai eficiente sunt dieselurile și nu vrea să renunțe la ele.

Nu credeți Primăria când vă spune că 50% din flota CTP este deja nepoluantă. Ba chiar 60% a afirmat Emil Boc, recent. În realitate suntem deocamdată la 42%, date publice.

Am discutat despre dorința Primăriei de a avea o flotă nepoluantă cu Tudor Măcicășan, inginer, specialist în transportul public. “Țelul e absolut nobil și rezonabil. Primul oraș cu transport 100% electric nu mai avem cum să fim, că ăla a fost Turda, prima reședință de județ cu transport integral electric nu mai avem cum să fim, că ala a fost Suceava. Dar, cumva, măcar dacă am reuși să scoatem peste 100 de eșapament de motoare diesel mari din oraș, cred că ar fi un impact semnificativ asupra mediului. La transportul public, electrificarea aduce și alte beneficii, nu doar de mediu. Vehiculele electrice tind să aibă performanțe dinamice mai bune, să fie efectiv mai rapide și pe termen lung operarea va fi de regulă simțitor mai ieftină, adică mă refer la costul energiei electrice raportat cu costul motorinei. În ziua de azi, să miști un autobuz e net în avantajul electricului”, a spus Măcicășan.

Acesta nu crede însă că datele avansate de Boc și Tarcea sunt realiste. 

“Avem autobuze noi-nouțe, de un an, de doi ani, de trei ani, de patru ani. Acelea o să circule în continuare, măcar 10 ani. Este viața comercială viabilă a unui autobuz. Ce sper să se întâmple este, pe de o parte, este ca de acum înainte să se achiziționeze doar vehicule electrice, fie ele și microbuze, deși eu cred că – la dimensiunea Clujului – doar autobuze mari ar trebui. Deci exclusiv electrice și cu podea joasă. Pe de altă parte, să se extindă puțin infrastructurile electrice și aici mă gândesc la rețelele de troleibuz și tramvai. Noi inventăm trasee noi de troleibuz pe sîrme existente, dar o rețea nouă de troleibuz în Cluj nu s-a mai pus din 1986. Și eu cred că ar fi binevenită, de exemplu pe Calea Florești sau Calea Turzii, sau vreo axă din asta cu mai multe linii suprapuse”, a afirmat inginerul.

About