Florin Cîțu: “Este cea mai mare criză din ultimii 100 de ani” (P)
Impetum Group a organizat dezbaterea „Confidex – Recuperarea post-pandemie și drumul spre o nouă economie”, la care au luat cuvântul Florin Cîțu, premierul României, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, și Andrei Cionca, CEO Impetum Group. Confidex este cel mai complex studiu pro-business din România și oferă o imagine reală a economiei în vremuri de criză.
“Fără IMM Invest ar fi fost dezastru în economie anul trecut”
„Este cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. Mă bucură să văd o evoluție pozitivă a încrederii (n.r. Confidex) și că managerii pun presiune pe guvern pentru a le susține mai mult. Companiile care accesează aceste facilități sunt cele care cred că vor rămâne în picioare după această criză. Și nu susținem companii care sunt neproductive. Fără IMM Invest ar fi fost dezastru în economie anul trecut. Obiectivul a fost de la început să menținem funcțională economia. Avem nevoie de încrederea investitorilor, ca să continue să finanțeze. România a trecut această criză mai bine decât se aștepta oricine. A fost un mix de măsuri care au funcționat, care nu au fost foarte restrictive și au lăsat economia în mișcare: companiile s-au descurcat mai bine, băncile au venit cu sprijin pentru economie, vaccinarea a încurajat și măsurile guvernamentale au venit în completare. Avem 26% din PIB intermediere financiară, există mult potențial de creștere aici”, a spus prim-ministrul Florin Cîțu, în cadrul dezbaterii.
Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, a afirmat că România a avut, în 2020, un an mai bun decât alte state și a observat că au crescut creditele acordate IMM-urilor. „70-75% din credite au venit direct din IMM Invest. România a avut un an mai bun decât multe state europene, cu toate că am avut o scădere de PIB. Creditele pentru IMM-uri au crescut cu 20%. În această criză, spre deosebire de criza anterioară, toate băncile au anunțat că vor să facă parte din soluție și au avut lichiditate. Avem o linie specială de creditare pe Agribusiness, plecăm de la o bază bună”, a subliniat Tetik.
Sectoare câștigătoare și sectoare pierzătoare în pandemie
Sectoarele economiei fac față diferit crizei. Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a arătat că nu este optimist privind viitorul. “Managerii români, cultura și experiența managerială ne fac să fim pesimiști privind viitorul. Chiar și când am văzut că revenirea este mai rapidă, suntem în continuare pesimiști, chiar dacă vedem o recuperare într-un V destul de optimist. Acest K shaped recovery poate fi influențat de politicile guvernamentale, în funcție de sectoarele care sunt susținute. E un moment extraordinar să o luăm de la zero în orice industrie”, a menționat Cionca.
Premierul Florin Cîțu a explicat că sunt 700 de companii de stat în insolvență și că trebuie să existe curaj pentru a le scoate pe unele din economie.
„În 2021 economia trebuie să înceapă să stea pe picioarele ei, dar în continuare vom mai sprijini sectoare. O parte dintre măsuri se mențin, dar încercăm să ajutăm companiile să se descurce. PIB-ul nominal a rămas cam același, totuși venitul nominal la buget a fost similar cu 2019 când aveam o economie care creștea. (…) Vrem să schimbăm cultura în care ne raportăm la faliment. În prezent, antreprenorul investește greșit are o imagine negativă în economie, trăiește o anumită stigmă. Cred că antreprenorii trebuie să primească încurajare să se dezvolte. Aceasta este cultura în care vrem să mergem. Văd falimentul ca pe un mecanism de curățare a pieței. Sunt 700 de companii de stat care sunt în insolvență sub tot felul de forme. Trebuie să avem curajul să vedem care funcționează și care trebuie scoase din economie”, a declarat Cîțu.
DECLARAȚIE
„Încă nu avem avem o situație a companiilor de stat care au restructurat. Avem o radiografie clară a felului în care managerii privați au restructurat: 20% dintre manageri au trimis oamenii în șomaj tehnic, 17% dintre manageri care au operat concedieri, 14% dintre ei au redus salarii, 55% dintre companii s-au digitalizat, 40% manageri români au redus salarii, iar 20% dintre ei au renunțat la spațiile de birouri ca măsuri de restructurare operațională. În pasul următor al CONFIDEX am putea realiza un studiu similar pe companiile de stat, să vedem ce măsuri operaționale au luat acestea și să vedem cum operează cu datoriile istorice care s-au creat. Am ales 31 de companii de stat aflate în dificultate (rezultat operațional negativ în ultimii 3 ani), acestea au în total pierderi de 31 mld. de lei/an, datorii totale de 11 mld. și cifră de afaceri de 9 mld. lei și 65.000 de angajați și familii care depind de ele”.
Andrei Cionca, CEO Impetum Group