Floreștiul digital. Proiecte “smart village” și “smart school” (A)
Candidatul PNL la Primăria Florești, Bogdan Pivariu, și-a făcut un țel din digitalizarea comunei. Pe mai multe paliere.
Planurile sale pleacă de la interacțiunea cetățean – administrație, trec în mod firesc pe la școală și ajung pe străzile Floreștiului, unde și-a propus să ofere cetățenilor wi-fi gratuit.
Comuna este practic lipită de Cluj-Napoca, dar este la mare distanță de municipiu atunci când vine vorba despre proceduri online.
“Pe perioada pandemiei, mai mult ca niciodată, ne-am dat seama de importanța digitalizării în viața noastră. Floreștiul are un rol deosebit de important în dezvoltarea zonei metropolitane, iar Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici, cu multe proiecte de tip smart city. Vrem să implementăm și noi aceste proceduri, să ajungem Clujul din urmă. Floreștiul va fi “smart village”. Avem și un concept de “smart school”, școala inteligentă. Vom atrage fonduri europene și guvernamentale pentru modernizarea instituțiilor de învățământ. Asta înseamnă, printre altele, catalog online, tablete, chiar platforme de interacțiune online, dacă va fi nevoie. Avem tot sprijinul guvernamental”, a spus Bogdan Pivariu.
Tânărul liberal a și demonstrat acest lucru. I-a invitat la conferința de presă pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și pe directorul Agenției de Digitalizare a României, Sabin Sărmaș. Ambii sunt clujeni; Oros locuiește chiar la Florești. A fost prezent și Daniel Buda, europarlamentar, președintele PNL Cluj. O întreagă echipă galbenă, venită să dea un semn comunității din Florești. Tuturor invitaților, Pivariu le-a promis că îi va “bombarda” cu solicitări de a veni în sprijinul locuitorilor din cea mai mare comună din țară, dacă va deveni primar în 27 septembrie.
“Școala inteligentă este un aspect fundamental, ținem legătura pe această temă. Floreștiul este pregătit să acceseze fonduri europene pentru tablete, de luni este în consultare publică un proiect care vizează digitalizarea școlilor în această criză pandemică în care ne aflăm astăzi. Mai sunt și alte oportunități, cea mai mare este aceea de a pregăti programele și documentația tehnică pentru toate proiectele de tip smart village. (…) Astăzi, bani europeni sunt. Aproximativ 400-500 de milioane de euro, pe regiune, pentru dezvoltare, inovare, cercetare, Floreștiul nu își poate permite să rateze această șansă. Bogdan Pivariu spunea că este pregătit să acceseze bani din Programul național de recuperare și reziliență, care însumează circa 100 de milioane de euro pe țară, cu ajutorul cărora se poate elabora documentația tehnică în vederea digitalizării administrației în relația cu cetățenii”, a subliniat Sabin Sărmaș.
Daniel Buda și Adrian Oros au vorbit mai ales despre agricultură și despre cât de utilă este digitalizarea inclusiv în această ramură. Cei doi au promis suport Floreștiului pentru accesarea fondurilor europene și naționale.
Măsurile de digitalizare și transparentizare din programul de guvernare locală a lui Bogdan Pivariu, candidatul PNL la Primăria Florești:
• Facilitarea demersurilor private pentru oferirea unei conexiuni de Internet de calitate pentru toți locuitorii Floreștiului
• Crearea de zone cu Wi-Fi gratuit asigurat de primărie, conform unui studiu care va determina amplasamentul acestora
• Studii de fezabilitate pentru trecerea în etapa localităților inteligente a Comunei Florești
• Studii de fezabilitate pentru crearea infrastructurii necesare pentru circulația autobuzelor electrice și crearea unei infrastructuri pentru alimentarea mașinilor electrice, în parteneriat cu municipiul Cluj.
• Simplificarea procedurilor de lucru cu publicul
• Transparentizarea tuturor procedurilor și deciziilor și acțiunilor care implică Primăria, de la piața imobiliară la furnizorii privați de toate tipurile
• Crearea și îmbunătățirea platformelor online funcționale pentru taxe, depunerea electronică a formularelor, alte tipuri de interacțiune din categoria „guvernare electronică” (e-governance)
• Crearea unei comunități online prin intermediul căreia Primăria Comunei să colecteze date privind necesitățile locuitorilor comunei și să răspundă rapid și concludent sesizărilor sau solicitărilor publicului
• Organizarea de consultări publice în toate deciziile importante care țin de viitorul Comunei Florești.