Firul roșu al digitalizării, țesut la Cluj. Ambiția Clujului în Digitalizare a fost admirată de Excelența sa doamna Aune Kotli, Ambasador al Republicii Estonia în România

Autor  admin   în       3 zile în urmã     327 Vizualizări.  

Excelența Sa doamna Aune Kotli, Ambasador al Republicii Estonia în România, însoțită de doamna Kersti Kirs, Consul General, a efectuat o vizită oficială în Cluj-Napoca în această săptămână. Gazda acestei delegații a fost Consulul Onorific al Estoniei la Cluj-Napoca, doamna Bianca Muntean, co-fondator și manager Transilvania IT Cluster și coordonator The European Digital Innovation Hub in Transilvania.

Vizita a inclus întrevederi cu oficialități locale, reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului de afaceri, având ca scop consolidarea relațiilor bilaterale în domeniile educației, inovației și cooperării economice.

Delegația a debutat cu o întrevedere la Consiliul Județean Cluj unde a avut loc o întâlnire cu vicepreședintele CJ Radu Rațiu. Discuțiile s-au axat pe oportunitățile de colaborare între Cluj și Estonia în domeniul digitalizării și al administrației publice eficiente.

Cu certitudine, suntem mai mult decât interesați să învățăm cât mai mult din experiența pozitivă a Estoniei, un model de digitalizare pentru întreaga lume, cu atât mai mult cu cât ne dorim ca anul acesta Consiliul Județean Cluj să fie prima instituție din România 100% digitalizată.”, a menționat vicepreședintele Consiliului Județean într-o comunicare ulterioară.

Pe parcursul zilei, delegația a avut întrevederi cu reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca și ai Universității Babeș-Bolyai. Temele abordate au inclus schimburile academice, colaborările în cercetare și dezvoltarea de proiecte comune în domeniul IT și al educației digitale.

De asemenea, Ambasadoarea Estoniei s-a întâlnit cu Prefectul județului Cluj, doamna Maria Forna, și cu Primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. În cadrul acestor întrevederi, s-a discutat despre bunele practici în guvernarea locală și modalități de intensificare a relațiilor economice și culturale între Estonia și Cluj-Napoca.

Am avut întâlniri diferite în cadrul acestei delegații și unul dintre cele mai importante lucruri cu care am rămas este că am întâlnit oameni extrem de motivați care vor să digitalizeze Clujul. Sunt foarte fericită că avem un lider așa cum e Bianca Muntean, aici la Cluj, și noi suntem foarte deschiși să împărtășim cu voi poveștile de succes, dar și greșelile pe care le-am făcut ca și țară în acest proges realizat și pe acest drum al digitalizării. Vă încurajez să cooperați, pentru că munca în echipă este baza în tot ceea ce faceți.”, a declarat Excelența Sa, doamna Aune Kotli, Ambasadoarea Estoniei.

Am discutat despre componenta digitală a Estoniei în domeniul afacerilor și perspective de parteneriat între companiile estoniene și cele clujene. Pentru susținerea antreprenoriatului și mediului privat am discutat despre Programul E-residency care permite non-rezidenților să acceseze serviciile online ale unei țări. De asemenea, am discutat despre cooperarea culturală pe secțiunile de muzică și film, mai precis, posibilitățile de prezentare a Estoniei la festivalul internațional de film TIFF și organizarea unui spectacol la Cluj-Napoca susținut de compozitorul Arvo Pärt care sărbătorește în acest an cea de-a 90-a aniversare.”, a declarat Primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc în urma vizitei.

Seara de joi, 27 martie a fost dedicată unui eveniment de networking organizat de Transilvania IT Cluster și ABC Incubator, care a reunit antreprenori, investitori și reprezentanți ai sectorului IT din Cluj. Evenimentul, organizat sub egida The European Digital Innovation Hub in Transilvania, a avut o temă specială, fiind conturat în jurul Republicii Estonia și al oportunităților pe care antreprenorii le au în această țară. Printre invitați s-au numărat beneficiari ai proiectului TEDIHT (RehabX VR, KeyTek), reprezentanta singurului centru de inovare digitală din Estonia, EDIH AIRE, Răzvan Șuta de la Startup Wise Guys dar și companii membre Transilvania IT Cluster.

Estonia este un exemplu remarcabil de digitalizare și inovare, un model de succes care ne inspiră și din care avem multe de învățat. Această vizită ne-a oferit oportunitatea de a înțelege mai bine cum o decizie asumată la nivel politic, precum și o strategie clară și coerentă de digitalizare poate transforma nu doar administrația publică, ci și întreaga economie și societate. Cluj-Napoca are ambiția de a deveni un hub tehnologic de referință în Europa Centrală și de Est, iar lecțiile învățate din experiența Estoniei ne ajută să accelerăm procesele de inovare și să implementăm soluții digitale eficiente.”, a declarat Consulul Onorific al Estoniei, doamna Bianca Muntean.

Vizita, încheiată vineri, 28 martie, reflectă interesul reciproc al Estoniei și României pentru consolidarea cooperării în domenii-cheie precum digitalizarea, educația și inovarea, iar discuțiile purtate au deschis noi perspective pentru colaborări viitoare.

Urmează ca o delegație oficială compusă din reprezentanți ai autorităților municipale, ai instituțiilor de învățământ, dar și alți actori cheie ai ecosistemului clujean, să viziteze e-Estonia showroom, pentru a observa modul în care sunt implementate soluții digitale avansate în administrația publică și educație.

Despre Transilvania IT Cluster

Transilvania IT Cluster adună sub aceeași umbrelă aproximativ 200 de companii inovatoare, universități, instituții de cercetare, autorități locale și ONG-uri, cu scopul de a stimula colaborarea, inovarea și dezvoltarea sustenabilă a industriei IT în regiune și în întreaga țară. Transilvania IT Cluster oferă o platformă de networking și schimb de cunoștințe, facilitând parteneriate strategice și promovând dezvoltarea competențelor și a afacerilor în domeniul IT.

Despre The European Digital Innovation Hub in Transilvania

The European Digital Innovation Hub in Transilvania este un consorțiu regional format din 13 organizații, 5 parteneri și 8 parteneri asociați, care a fost creat în 2017 de principalii actori de inovare din regiunea de Nord-Vest a României. Misiunea asumată de TEDIHT este de a consolida ecosistemul regional de inovare și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și a sectorului public. TEDIHT are un rol strategic în catalizarea potențialului și a capacităților regionale de inovare. Pe de altă parte, acționează ca furnizor de competențe, know-how, programe de inovare, sprijin pentru startup-uri și IMM-uri.

About