Final pentru inițiativa minorităților. Comisia Europeană a respins toate solicitările maghiarilor

Autor  Sorin Tolan   în       3 years în urmã     970 Vizualizări.  

Comisia Europeană arată într-un răspuns oficial că nu va adopta nicio modificare legislativă cerută de inițiativa cetățenească Minority SafePack, privind întărirea drepturilor minorităților în Uniunea Europeană, care este sprijinită de Guvernul Ungariei și care a fost atacată fără succes de România la Tribunalul UE.

Inițiativa Minority Safe Pack cuprindea 9 măsuri cerute Uniunii Europene în domenii ca învăţământ, cultură, drepturi lingvistice, politica regională, reprezentarea europeană a minorităţilor, reglementarea nediscriminării, a mediei publice şi în domeniul sprijinului acordat organizaţiilor minorităţilor naţionale.

Comisia Europeană a respins toate solicitările organizatorilor inițiativei, sprijinită activ de Viktor Orban, arătând fie că nu are competențe în domeniul drepturilor minorităților (politici ce aparțin exclusiv statelor membre), fie că a demarat deja inițiative care sprijină diversitatea culturală în UE.

„UE nu are competență legislativă generală în mod specific în domeniul protecția minorităților naționale. Articolul 2 din TUE se referă la „drepturile persoanelor aparținând minorităților „ca una dintre valorile pe care se întemeiază Uniunea și pe care ar trebui astfel luate în considerare la implementarea politicilor Uniunii. Articolele 21 și 22 din Carta drepturilor fundamentale nu prevăd competențe de legiferare privind protecția ale minorităților naționale, altele decât cele conferite Uniunii prin temeiurile legale aplicabile domeniilor specifice de politică”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

UDMR a reacționat dur față de decizia Comisiei Europene, pe care a acuzat-o într-un comunicat de presă că ”a dezamăgit minoritățile”.

Istoricul acestei inițiative cetățenești sponsorizate de Budapesta începe în 2011, când trei entități (UDMR, Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene – FUEN şi Tineretul Naţionalităţilor Europene) au demarat o iniţiativă civică europeană pentru protecţia minorităţilor, denumită Pachet de Salvare pentru Minorităţi – Un milion de semnături pentru diversitatea Europei, pe scurt Minority SafePack. În decurs de un an, organizatorii au reuşit să strângă 1.128.422 semnături, din 11 state, iar în 16 iulie 2013 au depus documentul la Comisia Europeană. A fost respins de Comisie în data de 13 septembrie 2013, cu motivarea că problemele solicitate trebuie soluționate la nivelul statelor membre.

La 10 ianuarie 2020, organizatorii și-au prezentat oficial inițiativa Comisiei, care s-a întâlnit cu organizatorii la 5 februarie 2020. La 15 octombrie 2020, organizatorii și-au prezentat inițiativa și propunerile în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. După aceea, Comisia a avut la dispoziție trei luni pentru a adopta o comunicare în care să își prezinte concluziile juridice și politice cu privire la inițiativă. „Minority SafePack” a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 14 decembrie 2020. În rezoluția adoptată la 17 decembrie 2020, Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru inițiativă.

Comisia a recunoscut că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă o valoare a UE, dar a adăugat că nici Tratatul UE şi nici Tratatul de funcţionare a UE nu constituie o bază juridică pentru a crea reglementări comunitare în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale, arată Rador.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.