Final al licitației cu peripeții pentru amenajarea malurilor Canalului Morii. Cine a câștigat
Se păstrează suspansul la licitațiile acestea ale Primăriei mai ceva ca la un thriller hollywoodian. Nu e nimc dramatic, desigur, dar și să dureze 11 luni anunțarea unui câștigător e prea mult. E cazul acestei atribuiri privind amenajarea unui parc pe culoarul Canalul Morii – tronsonul Parcul Rozelor. Care, iată, potrivit datelor de pe platforma licitatia.ro, are în sfârșit un câștigător.
Licitația a fost lansată în ianuarie 2022, iar ofertele urmau să fie depuse până în 4 martie. Șapte asocieri s-au înscris. Și au urmat contestațiile.
„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de GARDEN CENTER GRUP SRL, în contradictoriu cu MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, în calitate de autoritate contractantă”, a venit, în noiembrie, ultima decizie CNSC.
Garden Center înregistrase contestații la această procedură în 14 iunie și 15 septembrie. Prima, admisă în parte, a doua, după cum se vede, respinsă. Bucureștenii mai contestaseră în iunie licitația pentru parcul din Piața 14 Iulie, iar anul trecut cele pentru Parcul Feroviarilor, Parcul Armătura și întreținerea locurilor de joacă din oraș.
Ca urmare, după încă o lună, s-a anunțat numele companiei câștigătoare: TCI Contractor General s.a.
24.589.207
lei este prețul cu care s-a câștigat licitația, adică aproape cinci milioane de euro.
Prețul estimat de Primărie în urma studiului de fezabilitate era cu un milion de euri mai mare, 25.718.624 lei.
15
luni este durata de execuție a lucrărilor, din care trei luni este partea de proiectare.
Proiectul vizează o suprafață de peste 3,2 hectare din care 1,1 hectare sunt terenuri care nu aparțin Primăriei și au fost expropriate. De pe malul pârâului va dispărea bariera care bloca accesul spre blocul-potcoavă.
Spaţiul verde de pe Canalul Morii, în suprafaţa de 25.000 mp, va fi integrat cu Parcul Rozelor, prin demolarea gardurilor care îl împrejmuiesc, iar apoi va fi legat de proiectul de reamenajare a malului Someşului. Proiectul de amenajare al Canalului Morii a fost realizat de arhitecţii de la Planwerk.
“Canalul Morii va rămâne cât mai natural, cu multă vegetație, însă se vor moderniza accesele, vom avea iluminat public modern și mobilier urban”, explica Ovidiu Cîmpean, fost director în Primărie, la o dezbatere a Centrului de Inovare și Imaginație Civică.
Tema Canalului Morii apare și în programul de bugetare participativă. “Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii, propun demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan zonele arată ca și cum ar fi părăsite; gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic”, a motivat Mihai Palade solicitarea sa.