Fenomenul COVID. “Pe termen mediu, locuințele din Cluj se vor scumpi cu 15-20%”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     3920 Vizualizări.  

Piața imobiliară este la congelator. Nimeni nu mai cumpără, nimeni nu mai poate să vândă, oricât și-ar dori. Lumea stă mai mult sau mai puțin în case și își drămuiește banii. Asta nu înseamnă că investitorii au renunțat la planuri și nici că persoanele care sunt în căutare de locuințe vor împărți pe veci spațiul locativ cu părinții. Doar că intențiile fiecăruia stau la izolator, să nu se infecteze cu coronavirus.

Am discutat despre tendințele pieței imobiliare cu George Dorin Bob, unul dintre principalii dezvoltatori ai Clujului. Pe scurt, omul de afaceri crede că și prețurile apartamentelor vor fi virusate, în perioada următoare: ar putea scădea, după criză, dar vor crește, cu siguranță, pe termen mediu.

“În momentul acesta, piața este înghețată. Atât din punct de vedere al cererii – sunt clienți care se mai interesează de prețuri, dar nu caută să concretizeze -, cât și din punctul de vedere al dezvoltatorilor – nu scad și nu cresc prețuri. Toată lumea așteaptă terminarea crizei. Pe termen scurt, sunt multe necunoscute. Ar putea fi o tendință de scădere a prețurilor, dar nu imediat după ieșirea din starea de urgență. Posibil ca dezvoltatorii care construiesc cu fonduri de la clienți și nu au linii de finanțare de la bănci să fie nevoiți să vândă repede. Mai sunt și investitori mici, care dețin 15-20 de apartamente; dacă vor avea probleme cu firmele lor, vor fi obligați să vândă sub preț și să dea astfel un semnal în piață. Pe termen mediu, însă, eu spun că piața va crește cu 15-20%. Este foarte important cuvântul “mediu”. Inflația va pune presiune pe moneda euro. Masa monetară introdusă în piață în această perioadă numai în inflație se poate regăsi. Puterea de cumpărare dinainte de coronavirus nu va mai fi aceeași cu puterea de cumpărare după coronavirus”, a spus dezvoltatorul imobiliar.

Omul de afaceri observă și că au revenit acasă meseriași din diaspora, un lucru care se va simți în viteza de execuție și în calitate. “Cine va avea capital, va putea în perioada următoare să construiască mai repede și mai ieftin. Anumite șantiere vor fi închise, pe de altă parte sunt mulți meseriași buni din diaspora – instalatori, dulgheri, fierari – care s-au întors acasă (unii au și sunat deja, timid, să își caute joburi la firmele cu care am contracte); se va crea un mic excedent de forță de muncă, iar acest lucru va însemna lucrări mai rapide și de mai bună calitate. Apoi prețurile materialelor ar putea scădea, chiar dacă momentan nu s-a întâmplat acest lucru. Piața de sticlă, aluminiu, fier-beton a scăzut și acest lucru ar putea duce la ieftiniri, într-un termen de două-trei luni. Pe de altă parte, dacă această criză va fi sub formă de V, prețurile nu vor scădea. E devreme încă să facem o prognoză”, a subliniat George Dorin Bob.

DECLARAȚIE

“După criză vor fi tendințe de preluare a unor business-uri. Mai ales hoteluri sau restaurante, care trec prin momente delicate. Am vorbit în Italia, iar acolo deja au venit fonduri de investiții chineze să caute asset-uri. Oamenii mor din cauza virusului, dar și afacerile devin victime”.

George Dorin Bob, dezvoltator imobiliar

 

FOTO: Ansamblul Wings, al lui Dorin Bob, unde se lucrează și pe timp de coronavirus.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.