Fără autobuze autonome, fără poduri noi. Zeci de proiecte ale Clujului asumate, dar nerealizate în 2020

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1297 Vizualizări.  

Traversăm un an greu, în care pandemia ne-a schimbat puțin punctele cardinale. Bugetele publice aprobate la începutul anului a trebuit să fie regândite; s-au dus multe fonduri către sănătate și către educația online. 

Pe de altă parte, am avut și alegeri locale, iar candidatul Emil Boc a trebuit să prezinte cât mai multe realizări publicului. 

Dacă tot s-a terminat campania, Media9 vă propune o analiză a proiectelor propuse de Primărie în 2020 și nerealizate. Nu sunt puține deloc.

160

de proiecte finalizate și 118 în desfășurare, este bilanțul prezentat de Emil Boc, la finalul mandatului 2016-2020.

CONCURSURI DE SOLUȚII. Este în desfășurare concursul de soluții pentru Parcul Est. S-au prevăzut bani în buget și pentru altele: Piața Zorilor (3 milioane) și Muzeul Științei (4,5 milioane); acestea au fost lăsate pentru mai târziu. 

Sunt 24 de milioane de lei în buget pentru modernizarea Pieței 14 Iulie și a străzilor din jur, dar nu am ajuns decât la consultare publică pe acest subiect.

PODURI. Nu s-a realizat nimic la Podul Garibaldi, deși au ieșit două autorizații de construire pentru consolidare; lucrările nici nu au mai fost scoase la licitație. S-au prevăzut 1,2 milioane de lei pentru podul Porțelanului, unde nu se mai lucrează nimic. Știți despre zăcământul de sare, nedescoperit pentru că Primăria a comandat studiu geotehnic numai pe unul dintre maluri…

Nu e clar ce se întâmplă cu Podul Răsăritului, pentru care s-au prevăzut 855.000 de lei. Licitația a avut loc acum un an, au fost patru firme interesate, a câștigat una în primăvară și… nimic până în toamnă.

PARKINGURI. S-au prevăzut 34,5 milioane de lei pentru lucrări la parkingul Trotușului 5 și 24,2 milioane pentru Gh. Dima Vest. Nicio mișcare. De ani de zile ni se promite parkingul pe schelet metalic de pe Liviu Rebreanu 2-4, dar nu sunt semne că s-ar mișca lucrurile. E adevărat, s-au inaugurat trei garaje supraterane în Mănăștur și așteptăm finalizarea celui din Hașdeu.

S-au prevăzut 100.000 de lei pentru parcări tip container dedicate bicicletelor. Nu le-am putut încă admira.

141,3

milioane de euro a fost bugetul de dezvoltare al Clujului în 2020. Mai mare decât în 2019, când a fost 137 de milioane de euro. Putea fi cu 20 de milioane mai mare dacă angajații din Primărie nu ar fi primit sporuri de condiții periculoase de muncă pentru că stau la calculator și vorbesc la telefon cu publicul.

PARCURI. Niciun ban pentru Parcul Feroviarilor, niciun pas înainte cu parcul Bună Ziua. Parcurile 14 Iulie și IL Caragiale stau cuminți deocamdată. 

Concursul de soluții pentru Parcul Est se va finaliza în ianuarie 2021, lucrările ar putea începe cel mai devreme în 2022. Nu s-a început nimic fizic privind malurile regândite ale Someșului, care are un buget uriaș, 169 de milioane de lei. 

Se modernizează însă parcurile Ștefan cel Mare și Farmec, se lucrează la Parcul Tineretului și la Baza La Terenuri, se extinde skatepark-ul din Rozelor.

MIJLOACE DE TRANSPORT. Sunt 64 de milioane de lei în buget pentru tramvaie; din cele 12 promise pentru 2020 au sosit patru deocamdată. Desigur, nu e vina municipalității sau a CTP că aceasta este ritmul de lucru la Astra Vagoane Călători. Mai interesant este că în buget găsim 14,5 milioane de lei pentru cumpărarea de autobuze electrice autonome; ar fi trebuit să le avem în primăvară, dar nu le vedem în 2020.

Sunt și 1,2 milioane de lei puși deoparte pentru amenajarea de noi benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, dar anul acesta nu a mai apărut niciun metru. Ultima a fost amenajată pe Calea Florești, în noiembrie 2019.

ALTELE. Pe o listă suplimentară am putea trece stații de încărcare pentru vehicule electrice – un milion de lei prevăzuți în buget, transformarea punctelor termice în diverse alte spații – două milioane. Sunt și 400.000 de lei pentru o nouă statuie a lui Iuliu Hațieganu; om important pentru istoria Clujului, Hațieganu ar urma să aibă două statui – prima a fost amplasată în zona clinicilor. Sunt 8,2 milioane de lei trecuți la modernizarea iluminatului public pe Republicii, Babeș, Clinicilor, Frunzișului – încă o lucrare nerealizată.

Nicio legătură cu bugetul: garajele de tablă. După ani de încordare a mușchilor, în 2020 nu s-a demolat niciunul. Tot alegerile sunt de vină. Având în vedere scorul obținut de primar, se pare că a fost o decizie inspirată.

Să ne amintim că primarul Emil Boc ne-a spus că a căutat în buget 1,5 milioane de lei pe lună, pentru a subvenționa costurile suplimentare ale colectării și depozitării deșeurilor clujenilor. N-a fost treabă grea; noi v-am arătat din câte locuri putea să ia banii. Se pare că în ciuda cheltuielilor cu pandemia, tot vom avea excedent bugetar.

About