Facem puțini copii. August 2024 marchează o nouă scădere a sporului natural

Autor  admin   în       3 saptãmâni în urmã     350 Vizualizări.  

Sporul natural negativ persistă în județul Cluj, conform datelor publicate astăzi de Direcția Județeană de Statistică Cluj pentru luna august 2024. În această lună, numărul deceselor a depășit din nou numărul nașterilor, consolidând un trend îngrijorător. Diferența dintre decese și nașteri a ajuns la -211 persoane, ceea ce indică o rată a mortalității de 1,4 ori mai mare decât cea a natalității.

În august 2024, s-au înregistrat 499 nașteri, cu 30 mai puține decât în luna precedentă (iulie 2024) și cu 51 mai puține față de aceeași lună a anului trecut. De partea cealaltă, numărul deceselor a crescut, ajungând la 710 persoane, cu 15 decese în plus față de iulie 2024 și cu 99 mai multe comparativ cu august 2023.

Acest dezechilibru între nașteri și decese a devenit o caracteristică a demografiei din județul Cluj. Ultima lună cu spor natural pozitiv a fost în iunie 2022, când s-a înregistrat un plus de 35 de persoane, iar înainte de aceasta, în august 2021, s-au consemnat 40 de persoane în plus. De atunci, toate lunile au marcat un spor natural negativ, subliniind provocările demografice cu care se confruntă regiunea.

Acest trend negativ ridică semne de întrebare legate de viitorul dezvoltării demografice și sociale a Clujului. Sporul natural negativ poate influența pe termen lung atât economia, cât și sistemele de sănătate și educație, în condițiile în care populația activă se reduce, iar proporția populației vârstnice crește.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.