Fac un bine comunității în anonimat. „Noi și Primăria trăim în lumi separate, fracturate complet”
Anca Georgescu, reprezentanta ONG-ului TAC.Social, a lansat critici dure la adresa administrației locale din Cluj-Napoca într-o declarație recentă acordată TVR Cluj. Organizația desfășoară o campanie de sterilizare a câinilor din zona Pata Rât, o comunitate marginalizată social, dar acțiunile lor sunt susținute exclusiv prin fonduri proprii și donații modeste din surse externe.
Campania de sterilizare Linda Pata Rât a ajuns la ediția a cincea.
„Efortul e foarte, foarte mare și îmi pare rău să spun încă o dată, dar trebuie spus: fără niciun gram de contribuție a administrației locale sau măcar o hârtie oficială pe care să scrie „știm ce faceți, mulțumim că faceți!” Din păcate, noi și Primăria trăim în lumi separate, fracturate complet.”, a declarat Georgescu.
Dincolo de problema câinilor vagabonzi, Anca Georgescu atrage atenția asupra condițiilor de trai din Pata Rât, o zonă pe care o descrie drept ghetou, criticând dur marginalizarea socială și condițiile grele în care trăiesc copiii din acea zonă. „Sunt copii care își ratează viețile înainte să înceapă, din cauza condițiilor în care trăiesc și din cauza ghetoizării”, a adăugat Georgescu, referindu-se la lipsa de infrastructură și la sărăcia cruntă din comunitate.
Ea a povestit cum recent au fost instalate două toalete și trei dușuri în zona „Dallas”, pentru sute de oameni, subliniind faptul că aceste condiții minime sunt tratate ca un „lux” de locuitorii din Pata Rât.
Activista a încheiat cu un apel dur la conștientizarea problemelor din această comunitate și a subliniat importanța implicării mai consistente a autorităților în viața persoanelor marginalizate din Cluj. „Nu poți aștepta de la un copil să se transforme într-un adult obișnuit dacă trăiește la Pata Rât și în condițiile care sunt acum, în sărăcie, mizerie și un miros de nedescris”, a avertizat Georgescu.