Fabrica veche se demolează. În locul ei se fac blocuri și centru de afaceri

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     11133 Vizualizări.  

Clujul se pregătește să își mai valorifice un spațiu industrial. Știți, desigur, ce triste și gri sunt multe dintre fostele platforme de producție. CUG, Unirea, Clujana… Sunt destule, le cunoașteți demult. Fiecare a împlinit 30 de ani de declin.

Ușor-ușor, unele dintre acestea și-au schimbat fața. Ursus, Someșul, Prodvinalco, Feleacul, Napochim, Libertatea sunt doar câteva exemple. Acum urmează fostul Metalul Roșu. Fimaro, dacă vreți.

Consiliul Local a aprobat, săptămâna aceasta, planul de regenerare urbană pentru încă o platformă industrială.

Acesta a fost propus de un grup de oameni de afaceri; cel mai cunoscut este Radu Horațiu Țaica, acționar majoritar la Vector Capital, societate care construiește vile în Borhanci. Țaica mai are participații la Altius Capital, Citius Capital sau Arena Statistics.

31.011

metri pătrați este dimensiunea terenului de la Fimaro, adică peste trei hectare. Acolo se va construi un ansamblu rezidenţial și un centru de afaceri (birouri), cu înălțimi cuprinse între șase și 11 etaje, cu parkinguri subterane și o grădiniță (sau creșă). Se va lărgi strada Corneliu Coposu și se va realiza o promenadă pe malul Nadășului. Hala veche se demolează, actuala clădire de birouri se renovează și recompartimentează.

În documentația aprobată de Consiliul Local se arată că “se propune schimbarea structurii funcționale și spațiale a zonei care va include: – locuinţe colective; – funcțiuni terțiare: spații pentru servicii, dotări sportive, comerţ, alimentație publică; – accese carosabile, parcări subterane şi supraterane; – spaţii verzi cu acces public, spații pietonale cu acces public, spaţii verzi semi-private (incinte), grădini private peste garajele subterane, amenajarea unei promenade pietonale adiacent pârâului Nadăș; – locuri de joacă, amenajări pentru recreere și sport”.

Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Planwerk, cel care a remodelat mai multe spații publice din centrul Clujului, începând cu Piața Unirii. Am vorbit cu unul dintre fondatorii Planwerk, Eugen Pănescu. 

“Acest proiect face parte dintr-o serie de reciclări ale fostelor suprafețe industriale, unde producția a fost încetată de mult timp, iar activele au fost subutilizate. În vechea clădire de birouri se află serviciul cazier al Poliției, iar hala rămasă este folosită pentru depozitare și micro-producție. Zona are o foarte bună accesibilitate la strada Corneliu Coposu, este în apropiere de Tăietura Turcului, care îi asigură o bună conectare la oraș; se află în proximitatea pârâului Nadăș, care are mult farmec în zona aceea, lucru puțin cunoscut. Proprietarii au fost de acord să demareze, pe baza unor idei încercate și testate de mult timp, un proiect de ansamblu care oferă servicii de proximitate, de profil mic, cu spații comerciale, servicii cu caracter public, cu o grădiniță sau creșă, rămâne să fie stabilit. Va trata partea de promenadă a pârâului Nadăș pentru accesibilitate, pe sectorul acestei proprietăți, sperând că și ceilalți vecini, cum este prevăzut de altfel în regulamentele de urbanism, vor face la fel, ca să deschidă bucată cu bucată malul Nadășului”, a spus Pănescu.

Planwerk a proiectat și ansamblul imobiliar de pe locul fostei fabrici Argos. Acolo s-a decis păstrarea și renovarea unei clădiri industriale, care să ofere un parfum special cartierului.

Proiectul este “flexibil” și se va realiza în etape și pe parcursul mai multor ani. De altfel, și terenul a fost împărțit în patru zone: două spre strada Corneliu Coposu și două spre Nadăș, depărțite de un drum larg.

Fabrica Metalul Roșu (Fimaro) a fost fondată în 1924, ca atelier mecanic şi turnătorie de fontă, devenind după al Doilea Război Mondial un producător de utilaje şi echipamente pentru cantine, precum şi de utilaje pentru procesarea produselor alimentare. După 1960, fabrica a dezvoltat maşini şi linii pentru industria textilă şi a pielăriei. Din 1998, Fimaro a început să ofere diverse servicii de fabricaţie pentru industria auto, industria lemnului, industria metalurgică, amenajare spaţii verzi, instalaţii de condiţionat şi purificat aer, instalaţii de ventilare. Activitatea industrială iniţială a încetat sau s-a restrâns considerabil.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.