Extinderea Tetarom I împinge termenele de finalizare spre vară

Consiliul Județean anunță investiții majore, cum este cazul spitalului de copii monobloc, a centrului de transplant sau chiar preluarea gestionării proiectului spitalului regional de urgență. Este însă corigent în ceea ce privește precedentele mari investiții. Centrul de management integrat al deșeurilor, care trebuia să fie gata de cinci ani, tot mai așteaptă momentul inaugurării, iar extinderea parcului Tetarom I a ratat la rândul său termenul de finalizare. La acest din urmă obiectiv vom zăbovi puțin astăzi.
După Paști sau la vară
Extinderea Tetarom I, de pe versantul nordic al dealului Hoia, este un proiect pornit în 2014, care a bătut pasul pe loc din cauza alunecărilor de teren. Au fost construite două clădiri de birouri (dintre care una va fi, însă, ocupată de angajații Tetarom SA), dar și două hale. Se anunțase să totul se va inaugura la final de 2018. Ulterior, autoritatea de management – pentru că este vorba despre un proiect finanțat din fonduri europene – a trasat termenul de 31 martie 2019 pentru încheierea lucrărilor, dar acestea tot nu sunt gata. Motivele sunt legate de lucrările suplimentare și de blocarea proiectului pe fonduri europene de instabilitatea terenului.
Lucrările suplimentare vizând obiectele finalizate în cadrul proiectului Tetarom au fost precizate în ianuarie de către comisia de recepție a Consiliului Județean Cluj în procesul verbal de suspendare a recepției, cu termen de remediere 90 de zile. Cu toate că societatea ACI a demarat în 15 februarie realizarea lucrărilor de remediere și a lucrărilor noi, acestea se vor finaliza cel mai probabil după Paști. Principala cauza este emiterea cu întârziere a procesului verbal și a ordinului de începere a lucrărilor.
2,6
milioane de lei este valoare lucrărilor suplimentare realizate la proiectul extinderii Tetarom I.
Funcționarii administrației județene estimează că restul lucrărilor aferente proiectului european vor dura două luni, calculate de la stabilizarea versantului (termenul cel mai probabil de finalizare e mai-iunie). În acest context, la nivelul forului județean nu se cunoaște dacă în cursul lunii aprilie se va putea realiza recepția finală la ce s-a realizat în proiectul Tetarom 1, astfel încât nu se poate estima când vor fi date în folosință imobilele. Declarativ, termenul este începutul lunii mai. Pe șantier au contracte acum trei firme, iar angajații Consiliului Județean se plâng că acestea sunt greu de coordonat.
Clădirile stau goale, chiriașii sunt în așteptare
Există numeroase societăți care vizează închirierea de spații în noile clădiri ale Tetarom I, dar nu se știe când vor putea antreprenorii să își închirieze spațiile și să înceapă activitatea, astfel încât societatea Tetarom SA să obțină profit de pe urma birourile și a halelor de producție recent construite.
Prețurile prevăzute pentru chiriași în regulamentul aprobat de Consiliul Județean sunt mici, 7 euro pe lună pe metru pătrat pentru birouri și 5 euro pe lună pe metru pătrat pentru halele de producție.
1.150
este cifra aproximativă a locurilor de muncă pe care le-ar crea deschiderea noilor imobile.
Tetarom I a fost inaugurat în anul 2005, fiind primul parc industrial dezvoltat în judeţul Cluj, pe o suprafaţă de 32 de hectare. În incinta parcului industrial se aflau înaintea extinderii o hală multifuncţională care cuprinde 1.700 mp de spaţii de birouri şi 3.200 mp de spaţii de producţie, un incubator de afaceri cu peste 1.100 mp de spaţii de birouri şi un centru de afaceri. În Tetarom I muncesc în prezent circa 1.800 de persoane.