Extinderea ansamblului Omnia Residence a fost respinsă de urbaniști. „Să nu ne trezim ca în Dezmir, unde casele alunecă”
„Vă propun studierea prin PUZ a unui areal în suprafață de aproximativ 50.160 de metri pătrați ce cuprinde ansamblul existent Omnia Residence Apahida si parcelele neconstruite învecinate pentru a observa potențialul de dezvoltare a zonei si pentru a oferi o direcție naturală în cadrul acestui proces de urbanizare”, a spus, în ședința de joi, 17 februarie, a Comisiei de urbanism din cadrul CJ Cluj, arhitectul Mihai Schmidt.
„Zona reprezintă un viitor pol de atractivitate”
Blocurile ce formează ansamblul Omnia Residence se află pe un deal din Apahida, iar proiectul prezentat în ședința de azi a urbaniștilor prevede extinderea cu încă zece imobile ce vor fi construite în această zonă.
Arhitectul Mihai Schmidt a mai spus că zona studiată, aflată în curs de dezvoltare, reprezintă un viitor pol de atractivitate pentru investiții în imobile de locuințe colective mici, foarte bine amplasată într-o zonă pericentrală a localității.
„Pentru realizarea rețelelor edilitare și modernizării drumului de acces, propunem studierea unui areal mai mare, ce cuprinde mai multe parcele de teren învecinate. În urma studiului în teren a zonei și a corelării cu documentațiile de urbanism existente în zonă, pe terenul descris, se consideră optimă mobilarea acestuia cu imobile cu funcțiunea de locuințe colective si cu un regim de înălțime D(S)+P+2E, respectiv D(S)+P+3E.
Subsolul/demisolul va fi ocupat de parcaje și spații tehnice. Etajele superioare vor găzdui între patru și opt unități locative pe etaj, în funcție de imobilul de locuințe colective studiat”, se arată în memoriul înaintat de către arhitectul Mihai Schmidt.
O comunitate cu multe familii tinere
„Am fost în vizită și am remarcat că acolo există deja o comunitate. Sunt multe familii tinere, cu mulți copii, iar cartierul arată destul de bine. Propunerea noastră este de a continua investiția în acest ansamblu rezidențial, cu două zone de locuințe colective având un regim de înălțime mai mic, și o zonă de locuințe colective cu subsol, demisol, parter și trei etaje pe partea sudică.
Blocuri de locuințe din ansamblul Omnia Residence Apahida. Foto: Arh. Schmidt
Fiind atâtea familii tinere cu copii, am considerat oportună edificarea unui loc de joacă chiar în inima cartierului. Acum, nu sunt spații verzi, dar le vom crea prin această nouă investiție. Am realizat o suprafață de 2.300 de metri pătrați de spații verzi. Parcările din imobile vor fi la subsoluri și demisoluri.
Avem în intenție și extinderea rețelei stradale existente. Se mai propune o parcare din cauza numărului mare de mașini din zonă”, a mai explicat, în prezentarea făcută în ședința online a comisiei de urbanism, arhitectul Mihai Schmidt.
„PUZ-ul din 2006, o eroare”
Unul dintre membrii comisiei a spus că PUZ-ul din 2006, în urma căruia a fost construit ansamblul Omnia Residence din Apahida, este o eroare. „Văd că, atașat lui, încep să se dezvolte tot felul de investiții imobiliare. Ceea ce ne propuneți acum este la fel cu proiectul din 2006 sau 2007.
Nu este nimic în plus. Dacă ne gândim la comunitate, acolo va fi o comunitate pentru cei care dețin două mașini în familie. Ridic niște întrebări, niște îngrijorări, pe care le supun colegilor din comisie”, a spus Octav Olănescu.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a declarat că nu e necesar să se mai deschidă alte căi de acces în zonă, întrucât acestea există în corelare cu drumul național. Salanță a mai spus că acest PUZ ar trebui să corecteze PUZ-ul din 2006, când s-au făcut o seamă de greșeli.
Observațiile arhitectului șef
El a mai cerut și o expertiză geotehnică a versantului pe care e construit ansamblul, „dar nu cu cineva care vine din nu știu ce parte a țării, care semnează că e în regulă, după care nu-l mai găsești, ci un proiectant de la nivel local, care să cunoască zona”, a spus arhitectul șef.
„Și mai trebuie văzut dacă acest amplasament mai suportă construcția de noi locuințe colective, să nu ne trezim ca în Dezmir, unde casele alunecă pentru că s-a făcut o urbanizare fără cap și fără coadă. Suntem datori să învățăm din greșelile trecutului, din perioada 2006-2007, când a fost elaborat acest PUZ. Să vedem ce putem să reparăm și să venim cu propuneri”, a transmis arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Acesta a mai cerut o temperare a construirii în zonă până la edificarea Centurii Metropolitane, precum și rezolvarea problemelor pe care le au locatarii existenți, una dintre ele fiind alocarea de spații verzi pe locuitor.
Comisia de urbanism a respins proiectul cu 6 voturi și i-a cerut arhitectului Mihai Schimdt să revină într-o viitoare ședință cu răspunsuri la observațiile făcute.