Exproprieri de 9 milioane de lei făcute de Primărie. O familie a executat silit municipalitatea
Muncipalitatea expropriază mai multe proprietăți din zona Calea Mănăștur – str. Mărginașă – str. Ilie Măcelaru, pentru a lărgi carosabilul și a face o străpungere sud-nord, dinspre Zorilor spre Grigorescu.
9.266.131
de lei este suma pe care Clujul ar urma să o plătească proprietarilor.
Evaluatorii angajați de Primărie au stabilit un preț al terenurilor de 1.270 de lei/metru pătrat pentru terenurile aflate pe Calea Mănăștur și strada Mărginașă, respectiv de 1.190 de lei pe metru pătrat pentru terenurile de pe străzile Oțetlui, Uzinei Electrice, Ilie Măcelaru. La aceste sume indicate de grila notarilor publici se adaugă, conform legii, o despăgubire de 15%.
1,78
milioane de lei este cea mai mare sumă acordată de Primărie; despăgubirea ajunge la patru persoane și o firmă care pierd un teren de 663 de metri pătrați.
Un aspect interesant este că soții Erika și Leontin Giurgiu, care s-a stabilit că vor fi expropriați de o suprafață de 454 de metri pătrați, au dat Primăria în judecată, nemulțumiți de banii care li s-au oferit. Instanța a stabilit că suma pe care o au de încasat este de 469.436 de lei (plus cheltuieli de judecată). Familia Giurgiu nu a mai așteptat să îi intre banii în cont, ca restul persoanelor expropriate, ci imediat după proces a contactat un executor judecătoresc, a poprit conturile de la Trezorerie ale municipalității și a trecut la executarea silită.
Proiectul a fost propus pentru a crea o nouă legătură între cartierul Zorilor și partea de vest a orașului, pentru a descongestiona strada Victor Babeș. Prima observație este că acest lucru nu se va întâmpla în întregime: lărgirea străzii Mărginașă se va face doar până la strada Hasdeu.
Strada Mărginașă ar urma să ajungă la 9,7 metri lățime (benzi auto de 2,9 metri), cu o deschidere de peste 12 metri înainte de intersecție. Aici exproprierile sunt puține. Proiectanții propun exproprierea unor curți și doar a 105,71 metri pătrați construiți. Pe Moților și pe Ilie Măcelaru se expropriază mai mult. 3.155 de metri pătrați, din care 1.205 construiți, pe Moților, respectiv 558 de metri pătrați, din care 263 construiți, pe Ilie Măcelaru.