Explozia imobiliară de după anul 2000. Cu cât a sporit spațiul construit în Cluj și Florești – studiu

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     4075 Vizualizări.  

Un studiu al unor specialiști de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, în baza unor imagini obținute din sateliți, arată felul în care s-a dezvoltat zona metropolitană din anul 2000 încoace. Echipa formată din Bogdan Dolean, Ștefan Bilașco, Dănuț Petrea, Ciprian Moldovan, Iuliu Vescan, Sanda Roșca și Ioan Fodorean a comparat zone construite în anii 2000, 2005, 2010, 2013, 2016 și 2019. Evident, s-a observat o dinamică puternică în ceea ce privește creșterea suprafeței construite pe întreaga perioadă de analiză.

“Analiza datelor cantitative obținute din exploatarea bazelor de date digitale, rezultate din implementarea modelului propus, evidențiază o dinamică foarte ridicată pentru întreaga perioadă analizată (2000–2019), a teritoriului construit aferent UAT Florești și UAT Apahida, dinamică explicată prin amplasarea celor două UAT-uri pe axa de dezvoltare est-vest a orașului Cluj-Napoca, axa dictată de morfologia locului care constituie coridorul râului Someșul Mic”, se arată în studiu.

Cluj-Napoca și-a dublat suprafețele construite

Pentru municipiul Cluj-Napoca, studiul indică o creștere a suprafețelor construite de la 11,13%, în 2000, la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de aproape dublu față de suprafața construită în perioada analizată.

O analiză generală a rezultatelor obținute arată clar dezvoltarea zonei construite pe întreaga axă est-vest, având ca punct central orașul Cluj-Napoca. Cel mai mult s-a extins spre vest, adică spre Florești; intervalul de explozie a fost 2000-2013.

În Florești, aria construită s-a mărit de opt ori

“În cazul UAT Florești, intervine factorul favorabil al pajiștii râului Someșul Mic, fiind o unitate de relief foarte extinsă și potrivită pentru construcții, la care se adaugă prețul relativ redus al terenului și orientarea dezvoltatorilor imobiliari către zone cu acces facil în ceea ce privește comunicațiile și utilitățile conexe”, se scrie în analiză.

De aproximativ opt ori a crescut suprafața construită din Florești între 2000 și 2019. Dacă inițial teritoriul construit era de 1,28%, anul trecut ajunsese la 9,59%.

Se exploatează orice spațiu construibil

Începând cu 2013, există o creștere a suprafețelor construite în Cluj-Napoca în urma unei direcții spre sud, dar și o migrație a teritoriilor construite către Baciu și Apahida, explicată de interesul agenților economici pentru terenurile din imediata vecinătate a Clujului, cu scopul dezvoltării unor spațiilor care oferă servicii legate de populație – depozitare, logistică etc.

Începând cu 2016, se evidențiază dezvoltarea din ce în ce mai accentuată a tuturor suprafețelor adecvate pentru construcții și infrastructură de locuit. Se vede o dezvoltare accentuată și o densificare a UAT-urilor din imediata vecinătate a Clujului, în special în Florești, Apahida și Baciu, fapt explicat prin scăderea continuă a suprafețelor construibile.

Găsiți studiul AICI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.