Parklets. Experții ne recomandă mese de cafenea pe locuri de parcare
Ați auzit de parklets? Dacă ați fost în mari capitale europene, atunci ați auzit și ați văzut. Sunt acele amenajări temporare, de regulă din lemn, care apar în parcările la sol din oraș pe timp de weekend. Sau peste vară, adică în perioade când parcările nu sunt înțesate.
Experții estonieni de la Civitta, care au întocmit planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD), au recomandat Clujului să amenajeze astfel de parklets măcar o dată pe an. “Municipiul Cluj-Napoca ar trebui să participe la „Ziua Internațională a Parcării” / „Parking Day”. Evenimentul global are loc anual pe data de 17 septembrie. În acest sens, organizarea Parking Day și un concurs de amenajare de parklets ar valorifica energia creativă a cetățenilor în scopuk promovării importanței spațiului ocupat zilnic de parcare”, se arată în PMUD.
Am mai scris că ideea de parklets a fost propusă Primăriei prin programul de bugetare participativă de activistul civic Andi Daiszler. Îl știți de la Lights On: ale lui sunt ideile cu globul luminos de pe Kogălniceanu sau de la The Office, respectiv cu mesajul “Mi-e dor de tine/Și mie”, de pe poduri de la Cluj și Londra. Ei bine, resorturi neștiute din Primărie au decis că proiectul parklets este neeligibil. Daiszler spune că a propus cu insistență acest tip de amenajare și se bucură că apare această referire la parklets în PMUD.
Idei simpatice pentru Cluj: parklets. În weekend, parcarea devine terasă
“Mă bucură faptul că discutăm în continuare despre conceptul de parklets, adoptat și implementat la scară largă în majoritatea statelor din Vest și nu numai. Deși am depus la nivelul Primăriei Cluj-Napoca toate argumentele, exemplele și invitațiile la dialog alături de acordurile de principiu pentru pilotarea acestei inițiative încă din luna aprilie (acorduri de la DSP, DSV și Prefectură) fără a primi un răspuns pe această temă, deși am înscris ideea în cadrul procesului de Bugetare Participativă unde a fost declarată neeligibilă, specialiștii care au redactat PMUD pentru Asociația De Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj confirmă acum că ideea este valoroasă și merită reluat dialogul pe marginea ei. Ar fi mult mai avantajos pentru orice administrație din țară nu doar să asculte opiniile venite din spațiul civic sau privat, ci chiar să le și analizeze și să vadă în ce măsură pot fi implementate cu succes. În 2021, orice administrație trebuie să fie proactivă, nu doar receptivă. În cazul de față, cel mai probabil că Primăria Cluj-Napoca ar fi economisit câțiva ani răspunzând afirmativ din prima acestei propuneri. Abia aștept concursul pe tema parkelets-urilor din Cluj-Napoca, inițiativă propusă de specialiștii care au redactat PMUD 2021-2030″, a arătat Daiszler.