EXCLUSIV Ucraineancă la Cluj: „Într-un război, și mamele rusoaice o să sufere la fel de mult ca mamele ucrainence”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     2416 Vizualizări.  

În contextul extrem de tensionat de la granița vecinului nostru din nord, Media9 a vrut să afle cum vede un ucrainean care trăiește în Cluj situația din țara natală. Nu un oficial, nu un conducător de firmă, ci un om simplu.

Zoriana Tsukornic (Kovacs) s-a născut în vestul Ucrainei, în apropiere de Lvov, dar trăiește de mai bine de 20 de ani în Cluj, unde și-a întemeiat o familie.

Foto: Arhivă personală via Facebook

Sângele apă nu se face

Vorbește foarte bine românește, scrie la fel de bine ca un român, dar … sângele apă nu se face. Când vorbește despre locurile natale și de poporul ucrainean, în glasul ei se simte o puternică emoție, combinată uneori cu o furie mocnită, probabil izvorâtă din dorința conducătorilor ruși de a-i invada țara. Rudele sale o țin la curent cu tot ce se-ntâmplă în Lvov și cu starea de spirit a ucrainenilor.

Media9: Zoriana, se vorbește de ceva timp despre un posibil conflict armat și de invadarea Ucrainei de trupele ruse. Cum vezi tu situația de acolo și ce simți? 

Ce simt eu? Am așa un sentiment de apăsare și de tristețe când mă gândesc că Rusia ar putea să atace Ucraina. Pentru că și-așa, nu-i o viață ușoară în Ucraina. Chiar am avut câțiva colegi (ucraineni – n.r.) IT-iști cu care am lucrat, care îmi spuneau că nu le este ușor.

Cu toate că lucrează în IT și ar fi trebuit să o ducă mult mai bine. La o viață grea, numai ăsta le mai lipsea: un război. Revenind la întrebarea ta, zic că n-ar fi deloc necesar războiul ăsta. Orice om normal ar crede asta.

Ce spun rudele tale din Lvov? Cred că va fi război?

Eu am un verișor în Lvov cu care țin legătura. El spune că ucrainenii nu cred că Rusia o să-i atace. „Iar dacă îndrăznesc să ne atace, o să ne luptăm cu ei”, mi-a spus el. Trebuie să-ți mai zic că ucrainenii sunt oameni foarte mândri. Și patrioți.

Acum, dacă eu spun că am un sentiment de apăsare, de tristețe asta e, poate, și pentru că sunt foarte departe de locurile acelea. Dar ei, nu. Și mai au și simțul umorului. Au un talent teribil de a face haz de necaz. Unii chiar fac bancuri pe tema asta. M-am întrebat și eu câteodată: până la urmă, ce le rămâne să facă?

Sunt „legați de glie”, cum se spune?

Daaaaa! Păi eu cu părinții mei am venit de mult timp în România. Suntem și cetățeni români, deci europeni, și i-am spus verișorului meu să-și ia familia și să vină la noi. N-a vrut și nu vrea nici în ruptul capului.

E o diferență de mentalitate, așa cum se spune, între partea vestică și partea estică a Ucrainei?

Da, este. Păi cei din partea estică sunt rusofoni. Ei chiar își doresc să vină rușii. Nu sunt patrioți. Dar în zona de Est tot timpul a fost instabilitate. Uite, de exemplu, eu am și strămoși ruși: bunicile mele au fost rusoaice, iar bunicii, ucraineni. Dar eu simt în ucraineană.

E o diferență între limba ucraineană și cea rusă?
Este. Așa cred eu. Un ucrainean va înțelege întotdeauna un rus. Și rusul îl va înțelege pe ucrainean, dar nu într-atât de bine. E o diferență, da, e o diferență și de pronunție, și de alfabet, chiar dacă e chirilic. Uite, președintele Ucrainei este Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski, iar al Rusiei e tot un „Volodîmîr”, doar că Vladimir.

Eu diferența asta o văd ca între limba română și limba italiană. Poate un pic mai mică. Cred că ucraineana se apropie mai mult de limba poloneză. Ca idee, eu înțeleg foarte bine poloneza, deși n-am învățat-o la școală. Pur și simplu mă pot înțelege cu un polonez.

Uite, îți prezint un mic scenariu și te rog să-mi spui ce ai face în situația pe care ți-o descriu: dacă ar fi să stai la masă cu un rus sau cu o rusoaică, ai avea ceva resentimente?

Nu, absolut! Înțeleg că mulți ruși gândesc altfel decât mine, dar n-aș avea. Nu-mi place Putin, dar asta e altceva. Mai e ceva: acolo (în Rusia – n.r.) nu e democrație. E la fel de mare sărăcia ca în Ucraina. Sunt foarte multe sate părăsite, în care puținii oameni de acolo cară și-acum apă de la fântână… Numai în orașele mari se trăiește bine.

Revenind la întrebare, n-aș avea niciun resentiment. Și mai cred că într-un război, și mamele rusoaice o să sufere la fel de mult ca mamele ucrainence. Pentru faptul că s-au dus copiii lor la război. Doar să mă gândesc că o să moară oameni și dintr-o parte, și din alta, e groaznic!

Dar dacă m-ar întreba cineva pe mine, ca un om simplu ce sunt, ce soluție aș propune pentru a evita războiul, i-aș spune: referendum. Pur și simplu să spună oamenii dacă vor sau nu să facă parte din Ucraina sau din Rusia. Pașnic. Fără niciun război!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Cine este Zoriana. Scurt CV

Zoriana Tsukornic Kovacs s-a născut în localitatea Juravne, raionul Lvov, iar până la 13 ani a trăit și studiat în Ucraina. De la această vârstă a venit cu familia în Maramureș, unde a și făcut liceul. A studiat la Cluj, iar acum este programator IT într-o multinațională. Este în România de 27 de ani. E căsătorită și trăiește aici cu soțul și fiul lor.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.