EXCLUSIV: Se conturează sistemul de sharing pentru trotinete – VIDEO

Un clujean, Daniel Barna, a propus și câștigat implementarea, prin programul de bugetare participativă, a proiectului de sharing pentru trotinete. A rămas până acum cu propunerea, pentru că Primăria nu a reușit nimic pe acest palier. Media9 a aflat însă că s-a găsit o soluție, cel puțin provizoriu.
Iată cum suna ideea enunțată de Barna pe bugetareparticipativa.ro, în 2017: “Un proiect asemănător Cluj Bike, dar cu trotinete electrice. Trotinetele electrice sunt un mod de deplasare extrem de eficient, eco friendly, ce se potrivește perfect unui oraș ce vrea să-și decongestioneze traficul. Sunt mult mai usor de folosit decât bicicletele. Proiectul presupune existența mai multor centre de închiriere și încăracare răspândite în tot orașul, în vecinătea bicicletelor Cluj Bike”. Proiectul a fost evaluat, de cel care l-a propus, la 100.000 de euro.
La festivalul Smart Mobility Cluj 2019, de pe platoul BTarena, a participat și o delegație a societății E-Twow, din Craiova. Ei sunt cei care au dus și primele 25 de trotinete electrice închiriabile la Timișoara. Oltenii, care au un punct de vânzare a trotinetelor și la Cluj, susțin că au purtat sâmbătă o discuție cu primarul Emil Boc. Ei ar fi dispuși ca, într-o lună, să implementeze sistemul de sharing pentru trotinete în orașul nostru, cu 100 sau chiar 200 de unități închiriabile în prima fază. Iată ce spune Mihai Licu, business developer la societatea craioveană.
Trotineta electrică E-Twow a fost gândită de inginerul Sorin Sîrbu ca o alternativă la alte mijloace de transport în oraş. A fost lansată pe piaţă în anul 2012, iar de atunci a ajuns să fie considerată un brand de renume mondial, cu zeci de mii de unităţi vândute. Sîrbu a fost cel care a creat designul şi producţia trotinetelor electrice, iar fiica sa este patronul firmei care le comercializează.
Există însă o problemă nerezolvată: legislația. Circulația trotinetelor nu este reglementată nici la nivel mondial, cu atât mai puțin în România. Nu sunt plafonate încă vitezele, nu se dau permise, nu este prevăzut dacă se circulă pe piste de biciclete, pe trotuare sau pe carosabil. Acesta este un motiv de îngrijorare la nivelul administrației locale. Sistemul de trotinete ar fi urmat să fie introdus la Cluj, dacă nu apărea propunerea lui Daniel Barna, abia după ce întreg centrul orașului ar fi fost modernizat și ar fi beneficiat de piste de biciclete interconectate.