EXCLUSIV. Primele imagini cu viitorul aquapark din Cluj. Multe bazine, tobogane, plajă inundată, baby pool pentru 3.000 de persoane/zi

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     11765 Vizualizări.  

Avem, în exclusivitate, primele imagini cu viitorul aquapark de la Cluj! Media9 v-a prezentat, la finalul săptămânii trecute, primele planuri și informații certe din PUZ-ul mult-așteptatului aquapark de la Cluj. 

Acum suntem în situația de a vă prezenta și imagini cu viitorul ștrand care va fi construit pe amplasamentul celui de la „Sun”, din cartierul Grigorescu. Randările au fost realizate de proiectantul lucrării.

Cum spuneam, mult-așteptatul proiect al aquapark-ului din Cluj prinde contur. Forma preliminara a planului urbanistic zonal este gata și va fi supusă consultării publice. Dupa etapa de consultare, urmeaza obtinerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, iar ulterior, forma finala a documentatiei PUZ va fi supusa dezbaterii in CTATU, in vederea emiterii avizului arhitectului sef.

Viitorul aquapark din Cluj va fi compus dintr-un ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă; un bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu mai multe tobogane pe categorii de vârstă.

51.186

de metri pătrați este suprafața terenului pe care va fi construit viitorul aquapark. Actualul ștrand Grigorescu urmează să fie extins.

Terenul pe care va fi edificat viitorul aquapark are o suprafață de 51.186 mp (puțin mai mult de 5 hectare), iar folosința lui acum este de „curți construcții”. Terenul studiat este localizat în vestul intravilanului municipiului Cluj-Napoca, pe malul Someșului.

Pe actualul amplasament sunt două terenuri de sport și Bazinul Olimpic Grigorescu, alte două piscine amenajate, dar neutilizate de ani buni și un teren care se află în domeniul municipiului.

„AQUAPARK ȘTRAND GRIGORESCU CLUJ-NAPOCA” va fi construit din:

1. Corp clădire principală:
– recepție / casă de bilete;
– vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
– birouri și spații administrative;
– spații comerciale;
– spații de alimentație publică (un restaurant „a la carte” și o zonă de „food court”);
– grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați, persoane cu dizabilități, ținându-se cont de capacitatea complexului și de normale sanitare în vigoare pentru astfel de obiective;
– ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, cu următoarele funcțiuni:
• zona Family & Kids – alcătuită din bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plajă inundată cu jocuri de tip „Spray Action” și un bazin cu ansamblu tobogane pe categorii de vârstă;
• spații pentru șezlonguri dimensionat corespunzător numărului de utilizatori; adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin conform prevederilor legale;
– punct de prim ajutor;
– spații anexe;
– spații tehnice aferente;
– parcări aferente dimensionate pentru personalul angajat și fluxuri de vizitatori;
– stații de reîncărcare vehicule electrice amplasate în zona amenajată pentru parcări la care să aibă acces vizitatori.

3.000

de persoane este capacitatea pe care ștrandul ar putea să o deservească pe zi.

Suprafața complexului destinată pentru sport, agrement și spațiul verde va fi de aproximativ 51.186 mp. Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timp de vară, dintre care 800 de persoane la interior și 2.200 persoane la exterior.

249 de locuri de parcare sunt propuse în proiect, toate la subsol

Potrivit documentației, în ceea ce privește amenajările exterioare, vor fi prevăzute locuri de joacă pentru copii diferențiate pe categorii de vârste și cu tematici atractive, dar și zone destinate adulților, respectiv zona de fitness în aer liber.

De asemenea, este propusă o parcare subterană, pe două niveluri, localizată sub clădirea de acces, care va pune la dispoziție un număr de 249 locuri de parcare.

CITAT

„Investiția propusă urmărește să aducă plus valoare zonei, prin revitalizarea unui obiectiv de agrement important pentru locuitorii orașului, care la momentul actual se află într-o stare de degradare. Propunerea are în vedere dezvoltarea unui obiectiv care să servească atât locuitorilor zonei cât și turiștilor, devenind astfel deopotrivă un obiectiv economic care să genereze venituri la bugetul local. Aquapark-ul va avea un impact pozitiv asupra pieței forței de muncă întrucât va genera locuri de muncă temporare, pe perioada de realizare a investiției, și permanente în momentul operării acestuia”.

Fragment din documentația proiectantului

Între 20 și 40 de milioane de euro este valoarea estimată a proiectului

Valoarea de investiție specifică dezvoltării acestui tip de obiectiv, pentru o suprafață similară cu cea prezentă se încadrează într-un buget cuprins între 20 – 40 milioane de euro. Conform proiectantului, realizarea investiției va fi realizată din fonduri ale bugetului local.

Conform proiectantului, în partea nordică a terenului care a generat acest PUZ, prezența râului Someș impune o zonă de protecție de 15 metri, care afectează terenul pe o suprafață de aproximativ 3.752 mp.

Se vor prevedea spații de acces pentru public în afara incintei împrejmuite care vor cuprinde spații de parcare, platforme dalate etc., conform PUZ. În plus, se vor prevedea accese de serviciu, pentru colectarea deșeurilor și pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor.

35.517

de metri pătrați este suprafața de spațiu verde propusă de proiectant.

Prin propunerea realizată este prevăzută creșterea suprafeței verzi cu un procent de 2% față de situația actuală. În prezent, suprafața totală de spațiu verde existentă la nivelul zonei destinate realizării investiției reprezentate de ansamblul aquaparkului este de 34.521 mp, iar propunerea prevede o suprafață de 35.517 mp. Astfel, se asigură creșterea suprafeței verzi cu aproximativ 997 mp, contribuind astfel la dezvoltarea zonei într-un mod durabil.

Proiectantul general este s.c. AE Development s.r.l., iar proiectantul de specialitate este biroul Agorapolis din București. 

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.