EXCLUSIV Încă un proiect metropolitan! Gilău – Apahida pe două roți

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1885 Vizualizări.  

Media9 este ziarul metropolitan, de aceea subiectele care conectează localitățile din jurul municipiului Cluj-Napoca le găsiți prima dată aici. Astăzi vorbim în exclusivitate despre un nou proiect: după centura metropolitană, trenul metropolitan, metrou, iată, se discută acum despre pista de biciclete metropolitană.

“Pista de biciclete este un proiect complet nou, deși ne dorim ca ea să fie inclusă, pe anumite porțiuni, în soluția finală a centurii metropolitane. Mă refer în special la zone unde există constrângeri legate de spațiu”, spun surse din cadrul proiectului de realizarea a centurii metropolitane.

Pe vreme bună, pe direcția Cluj – Gilău se pot vedea în fiecare weekend multe pâlcuri de bicicliști, pedalând spre sau dinspre zona montană a județului.

Proiectanții centurii au propus deja acest subiect la Ministerul Transporturilor și la CNAIR, iar răspunsul primit a fost pozitiv. Următorul pas este să discute cu primăriile, chemate să se implice; acolo unde pista de biciclete nu va urma traseul centurii, costurile vor fi suportate de bugetele locale. Astăzi, proiectanții au programată o întâlnire la Primăria Cluj-Napoca.

3

metri lățime ar urma să aibă pista de biciclete pe întregul său traseu.

“Noi am propus de la început piste de biciclete pe traseul centurii metropolitane, nu s-au acceptat, dar nu ne-am lăsat. Este important să generăm moblitate velo. Este ușor de obținut și fonduri europene pentru proiect, pe componenta de mobilitate verde, ecologică. Prin acest demers dăm un imbold și administrațiilor din fiecare localitate să creeze piste care să se conecteze cu aceasta. Pista trebuie separată de traficul auto, astfel încât bicicliștii să ruleze în siguranță. Ce urmează să stabilim este traseul exact, adică unde trebuie ca pista să se depărteze de centură, astfel încât bicicliștii să aibă parte de mai multă liniște, și unde trebuie să revină aproape de carosabil”, au subliniat sursele Media9.

Introducerea pistelor de biciclete pe anumite porțiuni ale centurii modifică proiectul inițial, așa încât predarea studiului de fezabilitate ar putea fi amânată cu câteva săptămâni. Termenul de predare oficial este aprilie 2021. A rămas însă în aer, momentan, avizarea planului urbanistic zonal pentru întregul culoar.

About