EXCLUSIV. Fosta mare fabrică a Clujului, care se întinde pe 3 hectare, dispare. Tocmai s-a autorizat în locul ei un ansamblu imobiliar

Autor  Ionel Lespuc   în       2 zile în urmã     6006 Vizualizări.  

În 2020, municipiul Cluj-Napoca a aprobat, prin votul reprezentanților săi politici, planul de reconversie pentru încă o platformă industrială. Este vorba despre Fimaro, fosta Metalul Roșu, de pe strada Corneliu Coposu. Aceasta dispare și va lăsa loc unui ansamblu mixt, rezidențial și birouri.

Se va construi un ansamblu rezidenţial și un centru de afaceri (birouri), cu înălțimi cuprinse între 4 și 11 etaje. Proiectul prevede lărgirea străzii Corneliu Coposu și amenajarea unei promenade pe malul Nadășului. De asemenea, conform contractului de restructurare urbană semnat cu Primăria Cluj-Napoca, beneficiarii se obligă încă de la început să realizeze o stradă largă de acces, care ulterior va avea și trotuare.

31.011

metri pătrați este dimensiunea terenului de la Fimaro, adică peste trei hectare. Proiectul imobiliar a fost împărțit în patru etape, iar autorizația vizează doar prima dintre acestea. Din punct de vedere al amplasamentului, cele patru etape corespund celor patru colțuri ale parcelei; două spre strada Corneliu Coposu și două spre Nadăș.

Primăria a autorizat în 25 iunie prima etapă a investiției de pe acest „brownfield”.

Imobilele deja autorizate vor avea 172 de apartamente și o suprafață desfășurată de 22.520 de metri pătrați. Per ansamblu, beneficiarii și-au asumat să construiască 70% spații rezidențiale și 30% de birouri, servicii, alimentație publică și comerț, însă procentul este raportat la toate cele patru etape ale proiectului. Pe planșă mai sunt prevăzute accese carosabile, trotuare, parcări subterane (două etaje) și supraterane, spații pietonale, locuri de joacă, terenuri de sport.

Beneficiarii acestui proiect imobiliar sunt mai mulți oameni de afaceri; cel mai cunoscut este Radu Horațiu Țaica, acționar majoritar la Vector Capital, societate care a construi vile în Borhanci. Țaica mai are participații la Altius Capital, Citius Capital sau Arena Statistics. Arhitectul căruia i s-a încredințat proiectul este Victor Mihăilescu, de la biroul Archdesign.

Fabrica Metalul Roșu (Fimaro) a fost fondată în 1924, ca atelier mecanic şi turnătorie de fontă, devenind după al Doilea Război Mondial un producător de utilaje şi echipamente pentru cantine, precum şi de utilaje pentru procesarea produselor alimentare. După 1960, fabrica a dezvoltat maşini şi linii pentru industria textilă şi a pielăriei. Din 1998, Fimaro a început să ofere diverse servicii de fabricaţie pentru industria auto, industria lemnului, industria metalurgică, amenajare spaţii verzi, instalaţii de condiţionat şi purificat aer, instalaţii de ventilare. Activitatea industrială iniţială a încetat sau s-a restrâns considerabil.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.