EXCLUSIV. Cum se va transforma clădirea de sticlă a Băncii Transilvania din centrul Clujului. Imagini cu noua fațadă. FOTO RANDĂRI
După cum ați aflat de pe site-ul nostru, clădirea de sticlă din centrul Clujului intră în lucrări de modernizare, care vor dura un an. Este vorba despre imobilul de șase etaje situat pe strada Gheorghe Barițiu colț cu Regele Ferdinand, în care lucrau angajați ai Băncii Transilvania.
Articolul inițial poate fi citit mai jos:
FOTO. Clădirea de sticlă din centrul Clujului se modernizează. Lucrările vor dura un an
Considerată de mulți clujeni una dintre cele mai urâte clădiri din centrul Clujului, cel puțin din punct de vedere arhitectural, cu fațade de sticlă într-o zonă în care predomină imobile istorice de interes patrimonial, clădirea în care a funcționat Poșta Română & Telefoane se transformă total.
În zonă sunt Palatul Babos, Palatul Bérde, Palatul Elian și Palatul Széky, plus clădirea actuală a Poștei Române Cluj.
Media9 vă prezintă, în exclusivitate, noua înfățișare a clădirii BT. Avem randări cu viitorul design.
Foto: Randări Arhimar Arhitectura – Urbanism
Conform proiectului, fațada existentă se desface complet, se demontează toți pereții de compartimentare și se recompartimentează în baza noului proiect pentru clădirea băncii; rămâne doar structura clădirii actuale din beton, iar fațada va fi înlocuită total. Nu vor mai fi geamurile de sticlă cu care ne obișnuiserăm. Va fi o fațadă care va fi dezvelită și va avea o vedere spre Palatul Telefoanelor.
În plus, continuând demersurile Primăriei de la parcul IL Caragiale, va fi decopertat Canalul Morii. Una dintre intrări se va face peste un podeț.
Potrivit proiectului, lucrările vor dura un an. În această perioadă, angajații din BT Transilvania sunt relocați, dar vor reveni aici după încheierea lucrărilor.
Proiectul din anii 1995-1996
La proiectul vechi al clădirii de sticlă, cel din anii 1995-1996, a lucrat unul dintre cei mai importanți arhitecți – urbaniști ai Clujului din perioada ’70 – ’90. Este vorba de seniorul arhitect Emanoil Tudose, cel care a proiectat o parte din cartierul Mănăștur. Ce spune domnul Tudose despre vechiul, dar și despre noul proiect, mai jos:
DECLARAȚIE
„E foarte mult de atunci. Era o poveste care ne-a influențat pe noi în acele timpuri. O chestie din centrul Vienei, cred că Art House îi spunea. La vremea respectivă, a influențat mult arhitectura europeană, inclusiv pe noi ne-a influențat. A fost o anume modă, hai să-i zic așa, cu o cortină care atunci a avut hazul și rolul ei. Mai departe, ce să vă zic, intră în logica lucrurilor, ca noua generație să demoleze ori să modernizeze, nu știu care ar fi termenul corect, dar să-și impună punctul său de vedere. Habar n-am dacă e o chestie bună, nu știu ce să vă zic. Totul curge, totul se transformă… Nimic nu e bătut în cuie. Nu se poate spune că ceva nu se schimbă la un moment dat. Clădirile se pot demola, se pot transforma, se pot face altele noi… Noi avem o vorbă în arhitectură: ‘orașul e un organism viu, care crește, se dezvoltă, mai moare, dar se reface’… Ce să vă mai zic? Vizavi de noul proiect, nu mi se pare o poveste extraordinară. (…) Câtă vreme clădirea respectivă n-a fost considerată monument istoric, nu poate veni nimeni să spună că nu poate fi schimbată ca drept de autor. A fost o perioadă, prin anii ’90, când s-a ținut cont de drepturile de autor în arhitectură, dar mai apoi chestia asta a dispărut. Eu, aici, zic că nici n-am dreptul și cred că nici nu e cazul să cer drepturi de autor”.
Emanoil Tudose, senior arhitect, declarație pentru Media9
Proiectantul general este s.c. Arhimar Arhitectura – Urbanism s.r.l. Cluj-Napoca. De structura imobilului se ocupă societatea clujeană Kesz, iar de fațade Mimo s.r.l., o firmă din Sighetu Marmației, județul Maramureș, care activează în acest domeniu de 32 de ani.
Arhimar este una dintre cele mai importante firme din domeniu, la Cluj. Ca o paranteză, compania este înființată în Maramureș, dar funcționează aici. În portofoliul său, se regăsesc proiecte de genul Platinia Elite Residence și Platinia Shopping Center de pe Calea Moților Cluj, United Bussines Center din Iași, Iulius Mall, UBS Riviera și alte proiecte de case ori rezidențiale în Cluj și în țară.