EXCLUSIV. Condamnat definitiv, fostul primar de Florești Horia Șulea se pregătește să plece din țară. „Instanțele românești sunt vândute”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     10828 Vizualizări.  

Fostul primar al Floreștiului, Horia Șulea, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în 23 februarie.

În acest dosar, au mai fost condamnați un alt fost primar, Ioachim Vancea, și fostul director tehnic Florin Zanc. Horia Șulea a fost găsit vinovat de trei infracţiuni de abuz în serviciu după ce ar fi prejudiciat bugetul local cu 270.000 de lei.

Media9 a stat de vorbă cu fostul primar al comunei Florești, Horia Șulea. A aflat de la el că decizia instanței este „o mare mizerie judiciară” și „o făcătură politică” și că se gândește foarte serios să plece din România. Unde? „În Spania, că acolo e cald și bine. Și mie îmi place căldura”.

Media9: Cum apreciați decizia instanței? 

Horia Șulea: O mare mizerie judiciară, cum altfel? Lucrurile sunt foarte clare, relevante și elocvente. Se vede de la o poștă că e o făcătură politică. Între timp am și aflat cine stă în spatele acestei făcături, dar deocamdată îl las în pace. Vreau să fie o surpriză, și una pe măsură. Horia Șulea a făcut tot ce a trebuit pentru Florești, ba s-a sacrificat.

Dar asta e justiția românească. Din rechizitoriul procurorului, vă citez ultima frază, poate nu ad-literam, dar asta a fost ideea: „Din punct de vedere obiectiv, n-au fost găsite înțelegeri, n-au fost găsite lucrări neefectuate și neplătite, viza de control financiar preventiv a fost pusă corect, facturile au fost plătite conform recepțiilor…”.

Să vă mai spun ceva: la Curtea de Apel Cluj n-a vrut să mă reprezinte nimeni, m-am reprezentat eu singur. Și am încercat să-mi dovedesc nevinovăția, prin prisma faptelor mele, nu pe povești. La un moment dat, știți ce mi-a zis o doamnă judecător din complet, doamna Șortan?

„Și, totuși, domnule Șulea, să știți că ați avut o vină”. „Cu tot respectul, doamnă judecător, luminați-mă”, i-am spus. „Vina dumneavoastră este că ați fost acolo”. Se poate verifica, fiindcă sunt înregistrări la dosar. Deci vina mea a fost că Floreștiul și floreștenii și-au pus încrederea în mine. Din păcate, o parte din presa locală clujeană, asta independentă, n-a înțeles ce înseamnă civilizația și respectul, precum și transmiterea corectă a informației către consumator.

Și ce veți face mai departe? Veți ataca decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului?

M-am gândit de la bun început, fiindcă am știut că instanțele românești sunt vândute. Am depus actele necesare încă de anul trecut, din luna iunie.

Și-acum dumneavoastră ce mai faceți? Din ce trăiți?

Eu fac foarte bine, cred că în viața vieții mele n-am dus-o așa de bine ca acum. Că până să vin în primărie, am lucrat ca un negru pe plantație. Am avut 1.876 de hectare de teren arabil în administrare. Evident, nu tot terenul era al meu. Acum nu mai fac agricultură. Am reușit să fac avere suficientă ca să nu mai trebuiască să fac nimic.

Sunteți mulțumit cu ceea ce ați făcut cât ați fost primar?

Unii și alții spun că n-am făcut nimic pentru Florești. Nicio problemă. Timpul va consemna faptele bune și rele ale fiecăruia. Eu vă spun sincer că sunt mulțumit de ceea ce am făcut. Am făcut o școală, două grădinițe, o creșă, o stație, două săli de sport, am asfaltat toată comuna Florești, așa rău, bine, cum mi-o permis legea.

Am lăsat administrația floreșteană cu 17 milioane de lei în cont în 23 octombrie 2020, ultima mea zi la primărie. Plus 66 de milioane de lei în conturi pentru investiții. I-am lăsat cu proiecte de 300 de milioane de euro.  De atunci am mai fost o singură dată la primărie, când m-au chemat cei de la Curtea de Conturi. Dar nici nu-mi doresc să mai calc pe acolo.

„Sunt supărat, sunt supărat pe ceea ce se-ntâmplă. Sunt nemulțumit că dezvoltarea a fost oprită. Nu știu, o fi fost rău ceea ce am făcut eu, e bine ce se-ntâmplă acum. Nici nu mai contează. Vedem ce va fi mai departe”.  

Ce veți face mai departe? Aveți vreun proiect?

Vreau să plec de aici, nu mai vreau să stau. Pentru ce să mai stau aici? Am ajuns în situația în care mă simt inutil în această țară. Am ajuns în situația în care dorința mea de a face deranjează politic. Mă mut în Spania, că acolo e cald și bine. Și mie îmi place căldura.

 


Foștii edili ai primăriei din Florești, Horia Șulea și Ioachim Vancea, au pierdut definitiv procesul care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, ei vor rămâne cu condamnarea de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte asimilate de corupție.

Care a fost decizia instanței supreme

„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Zanc Florin Dumitru, Şulea Horia Petru şi Vancea Ioachim împotriva deciziei penale nr.612 din data de 23 aprilie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, în dosarul nr.1785/211/2018.

Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 februarie 2022”, se arată în soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Lui Horia Șulea i-a fost ridicat sechestrul pe avere (evaluat la 8,6 milioane de euro). În plus, niciunul din drepturile ce i se cuvin potrivit Constituției nu i-a fost afectat.

Procesul a început în urmă cu trei ani și a avut numeroase termene la instanțele de judecată din Cluj. După doi ani de procese, Horia Șulea și Ioachim Vancea, alături de fostul director tehnic din Primăria Florești, Florin Zanc, au fost condamnați de către judecătorii Curții de Apel Cluj, în aprilie 2019, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în funcţie şi complicitate la abuz în funcţie.

Potrivit rechizitoriului, procurorii clujeni l-au acuzat pe Horea Șulea pentru că, în calitatea sa de primar, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de deszăpezire a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale, în cuantum total de 123.516,4 lei.

De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada iulie 2012 – noiembrie 2012, la diferite intervale de timp, a mai efectuat plăţi nelegale pentru serviciile de curăţenie stradală a localităţii în sumă de 54.126 lei. În plus, ar fi semnat plăţi nelegale pentru salubrizare şi în anul 2013, în cuantum total de 98.883,7 lei.

Abuz și complicitate la abuz în serviciu

Conform actului de acuzare, Horia Șulea a fost găsit vinovat de trei infracţiuni de abuz în serviciu după ce ar fi prejudiciat bugetul local cu 270.000 de lei, Ioachim Vancea de cinci infractiuni de abuz în serviciu (salubrizarea stradală din 2010-2012, cât și pentru deszăpezirea din 2011 şi 2012), iar Florin Zanc de complicitate la abuz in serviciu în ceea ce privește atribuirea contractelor de deszăpezire din mandatul lui Vancea.

Horia Șulea a fost primarul celei mai mari comune din România timp de trei mandate consecutive, în perioada 2008-2020.

 

About