EXCLUSIV. Ce părere are directoarea Centrului cultural rus din Cluj despre războiul din Ucraina

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1928 Vizualizări.  

S-ar putea să nu știți, dar la Cluj există un Centru cultural rus care se află pe strada Teodor Mihali, în clădirea Căminului Economica, la parter. În plus, chiar dacă vi s-ar părea ciudat, Centrul cultural rus este condus de o doamnă profesoară de etnie … maghiară.

Numele său este Judit Bartalis-Bán (foto jos). Vom vorbi despre asta, dar și despre ce se-ntâmplă la granița de nord a României.

Foto: Arhiva personală 

În contextul războiului din Ucraina și a invaziei trupelor ruse în țara vecină, Media9 a vrut să afle care este părerea directoarei Centrului cultural rus din Cluj vizavi de acest act.

Pentru început, cum a devenit Judit Bartalis-Bán directoarea Centrului. Totul i s-a tras de la tatăl său 🙂. Într-un fel spus.

DECLARAȚIE

„Limba rusă n-am învățat-o din copilărie, am început s-o învăț abia din clasa a 9-a, dar pasiunea pentru cultura rusă i se datorează tatălui meu, slavist și profesor apreciat și în Rusia. Momentan predau literatura rusă, fonetică și stilistică la Facultatea de Litere, precum și un curs practic de limba rusă pentru studenții de la alte facultăți. Centrul cultural rus de la Cluj a fost deschis în 29 noiembrie 2011, dar acum nu mai funcționează. Au fost probleme în perioada pandemiei de COVID. Centrul funcționează numai pentru studenții UBB”

Judit Bartalis-Bán, prof. univ. UBB

Directoarea Centrului cultural rus din Cluj s-a declarat împotriva războiului din Ucraina și este de părere că în Federația Rusă este o dictatură întreținută de Vladimir Putin și de acoliții lui.

„Condamn în termeni foarte fermi invazia Rusiei în Ucraina! Lumea bună condamnă războiul din Ucraina. Am mulți prieteni din Ucraina cu care vorbesc despre asta. Când omori, este o crimă, oricum ai lua-o! Acolo, în Rusia, este o dictatură foarte bine pusă la punct. Eu îi cunosc (pe ruși – n.r.) din interior. N-au voie să facă vreo aluzie la război, că riscă să fie arestați. Asta e obsesia lor, a celor care conduc Rusia. Pe de altă parte, nimeni din centrul nostru nu este pro-război! Ne este dor de vremurile dinainte de invazia Ucrainei și dorim ca războiul să se încheie cât mai repede posibil”, a mai declarat, pentru Media9, Judit Bartalis-Bán.

Profesoara Judit Bartalis-Bán a mai explicat, pentru Media9, că la Cluj sunt cel puțin 10-12 studenți din spațiul fost sovietic care au fost interesați și au participat la cursurile inițiate de Centrul cultural rus. În prezent, Centrul funcționează numai pentru studenții UBB.

Mai bine de un an de la invazie. Sute de mii de morți

Forțele ruse au invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Invazia a început prin estul și sud-estul Ucrainei și a continuat în interior. La început, rușii au încercat să câștige capitala, Kiev, dar au renunțat după ce s-au lovit de apărarea ucraineană.

Au reușit să anexeze câteva orașe din patru oblasturi din estul Ucrainei, însă cu foarte multe vieți pierdute. De atunci a trecut mai bine de un an, însă nu există date oficiale care să vorbească despre pierderile suferite de fiecare parte.

Aproximativ 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea ucişi circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate în 22 ianuarie 2023 de şeful armatei norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, fără a preciza sursa acestui bilanţ.

Nici Rusia şi nici Ucraina n-au transmis până în prezent bilanţuri fiabile cu privire la victimele în propria tabără. Fiecare parte și-a minimalizat propriile pierderi şi le-a exagerat pe cele ale adversarului.

Foto principală: Profimedia

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.