EXCLUSIV A fost vândută celebra vilă a familiei Renner, fondatoarea fabricii Clujana. Imobilul are 28 de camere și se află în buricul Clujului. GALERIE FOTO

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     16327 Vizualizări.  

Vila familiei Renner, fondatoare a fabricii de încălțăminte Clujana, a fost vândută, însă prețul n-a fost precizat, la cererea clientului care a cumpărat-o. Impozanta vilă era scoasă la vânzare de aproape doi ani.

Reprezentantul agenției Sotheby’s pe Transilvania, Daniel Lengyel, a declarat, pentru Media9, că vila familiei Renner a fost achiziționată în acest an de către un client direct de la proprietar. Cumpărătorul are afaceri în județul Cluj și este cetățean român. Vila familiei Renner era pusă la vânzare pe site-ul acestei agenții.

Foto: sothebysrealty.ro

1,45

de milioane de euro a fost ultimul preț de vânzare afișat

Vila Renner era scoasă la vânzare de aproximativ doi ani, iar ultima oară prețul ei de vânzare a fost de 1,45 milioane de euro. Dar s-a mai negociat din prețul acesta. E o proprietate mare, într-o zonă foarte bună a Clujului, dar ca utilitate, ea figura ca <punct tehnologic>. Și aici a fost nevoie de schimbarea de destinație.

Vila este, într-adevăr, o clădire de patrimoniu, dar figura ca <punct tehnologic>, pentru că în interior au fost un atelier de croitorie și alte chestii de producție. Și pentru schimbarea destinației, au fost necesari anumiți pași, anumite avize scoase. Acum, într-o clădire ca asta din centrul Clujului, cu siguranță nimeni nu va mai avea nevoie de un atelier de croitorie sau de cizmărie.

Ăsta a fost și motivul pentru care vânzarea a durat atât. Mai multe nu vă pot spune, deoarece a fost semnat un contract de confidențialitate prin care nu sunt divulgate numele proprietarului și prețul de vânzare”, a declarat, pentru Media9, Daniel Lengyel, reprezentantul agenției Sotheby’s.

Impozanta vilă de pe Nicolae Cristea

28

de camere are vila și o curte generoasă de 1.540 de metri pătrați

Vila Renner este situată în zona centrală a orașului, pe strada Nicolae Cristea, nr. 17-19, aproape de Piața Mihai Viteazu.

Potrivit site-ului sotheby’s.ro, proprietatea a fost construită în anii ‘30 și beneficiază de o curte generoasă de 1.540 mp, cu acces facil din stradă. Construcția este dispusă pe 2 niveluri, demisol si parter, 6 băi, are 1.526 mp construiți și aproximativ 1.400 mp utili.

Cu cele 28 de încăperi ale sale, vila este versatilă în a fi adaptată unor funcțiuni comerciale precum clinică medicală, pensiune, grădiniță sau sediu de companie.

Foto: sothebysrealty.ro

Scurt istoric al fabricii Clujana, proprietatea familiei Renner

Fabrica de încălțăminte Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

În 1948, familia Renner a pierdut tot – fabrica şi casele pe care le deţinea în Cluj -, iar mai mulţi dintre membrii ei au fost deportaţi în Rusia.

Fabrica a fost naționalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final „SC Clujana SA”. În anii ’80, ajunge cea mai mare fabrică de profil din estul Europei.

Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Liderul comunist Nicolae Ceaușescu, în vizită la „Clujana”.

Partidul Comunist Român le cerea muncitorilor să facă „totul” pentru o producție cât mai mare la export, care era literă de lege. Sigur, toate fabricile românești de la acea vreme erau împânzite cu astfel de sloganuri. Iar „Clujana” nu făcea excepție, mai ales că devenise un brand foarte cunoscut și foarte apreciat:

„Obligația fiecăruia dintre noi în producerea și livrarea la export a unor produse de calitate superioară este cu atât mai mare cu cât suntem hotărâți să ne menținem prestigiul câștigat” – sloganul din fotografia de mai sus din fabrica „Clujana”.

Sursa foto: Fototeca Azopan & Ferenc Csomafáy

După evenimentele din decembrie 1989, societatea a intrat an de an în declin, iar muncitorii au fost, pe rând, disponibilizați.

În prezent, fosta fabrică Clujana se află în proprietatea autorităţilor clujene. Un spaţiu de patrimoniu industrial de 2.200 metri pătraţi a fost transformat într-un hub creativ regional, sub denumirea MushuROI.

Centrul reuneşte proiecte de artă, design, fotografie, producţie video, digitală şi architecture, pentru a găzdui o serie de evenimente şi întâlniri.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.