Eveniment special la Cluj dedicat Zilei Culturii Naționale. Participă formații foarte apreciate și un jucăuș desemnat „tezaur uman viu”

Autor  admin   în       7 ore în urmã     127 Vizualizări.  

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în parteneriat cu Radio România Cluj, organizează miercuri, 15 ianuarie 2025, un eveniment special, dedicat Zilei Culturii Naționale.

Eveniment susținut la Sala Radio din Cluj

Sub titlul „Tradiții clujene, de Ziua Culturii Naționale”, manifestarea va avea loc începând cu ora 18:00, la Sala Radio din Cluj-Napoca, situată pe strada Donath nr. 160.
Programul serii va include o selecție de muzică instrumentală și vocală, jocuri și obiceiuri tradiționale, dar și compoziții de muzică cultă inspirate din folclor, semnate de renumiți compozitori români. Acestea vor fi prezentate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor Tudor Căucean, alături de interpreta de muzică populară Mariana Morcan.

Printre cei prezenți, jucăușul Mihail Pop și formații foarte apreciate

Totodată, în scenă vor urca: Grupul „Păstrătorii tradițiilor” Răchițele, Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu – primaș Stângaciu – Țuli Carol, Formația de jocuri tradiționale din Frata – primaș Lia Pop, alături de Tezaure Umane Vii din județul Cluj, personalități recunoscute pentru contribuția lor la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.
La eveniment vor participa jucăușul Mihail Pop, desemnat Tezaur Uman Viu, și soția sa, Valeria, cu care formează o pereche autentică de 56 de ani. Cunoscut ca unul dintre cei mai îndrăgiți jucăuși din Câmpia Transilvaniei, Mihail Pop a fost desemnat Tezaur Uman Viu în 2024, o recunoaștere meritată pentru întreaga sa viață dedicată păstrării tradițiilor folclorice. Născut într-o familie de jucăuși, a învățat de mic jocurile tradiționale, fiind un adevărat simbol al jocului din zona Câmpiei Transilvaniei.

100 de români au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține 15 titluri de „Tezaur Uman Viu”.
Spectacolul va fi prezentat de Alin Pop, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale

Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naţionale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.

„Anul Mihai Eminescu”

Anul 2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu”, pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului, considerat un simbol al literaturii naționale și universale. Acest demers are rolul de a stimula interesul tinerii generații pentru opera eminesciană și de a încuraja un dialog „autentic”, care să pună în valoare moștenirea culturală a marelui poet Mihai Eminescu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.