EVENIMENT: Se deschide CMID!
Clujul va avea, în sfârșit, propriul centru de management al deșeurilor. Deși încă nu este complet terminat, acest obiectiv de investiții va deveni funcțional în câteva zile, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare. Proiectul aparține Consiliului Județean și ar fi trebuit inaugurat de cel puțin șase ani. S-ar putea face un film documentar despre situațiile – inclusiv penale – petrecute în legătură cu șantierul de lângă centura Vâlcele – Apahida.
Comitetul județean pentru situații de urgență a decis ca prima celulă, complet finalizată, să fie încărcată cu deșeuri din momentul în care Agenția pentru Protecția Mediului suspendă depozitarea pe rampa provizorie a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Suspendarea se produce în clipa în care rampa ajunge la o încărcare de 75%. Cum procentul este acum de peste 74%, devine o chestiune de zile până când ANPM va bloca activitatea rampei. Situația s-a agravat după ce depozitul de deșeuri din județul Mureș, unde se transferau gunoaiele Clujului, și-a atins la rândul său capacitatea maximă.
“Pe la mijlocul lunii aprilie am avut o solicitare din partea asociației de dezvoltare Eco-Metropolitan, în Comitetul județean pentru situații de urgență. S-a arătat că alte soluții nu există, în condițiile în care nu mai primește nimeni deșeurile de la Cluj. Unica posibilitate identificată era deschiderea celulei I a CMID, ca să nu ne trezim în plină pandemie cu gunoiul la poartă. Sigur, a fost o decizie preventivă, în situația în care se îndeplinește condiția ca rampa RADP să atingă gradul de 75% de încărcare. Deocamdată nu s-a atins, din informațiile pe care le-am primit”, a spus prefectul Mircea Abrudean.
În acest moment, construcția CMID este în mare parte încheiată: are realizată prima celulă, versantul a fost stabilizat cu piloni forați, drumurile sunt asfaltate, stația de osmoză a fost instalată și racordată la celulă.
1,8
milioane de metri cubi de deșeuri pot se pot depozita în prima celulă a CMID, împărțită în trei subcelule. Imediat ce va fi inaugurată, tot dealul de gunoaie de la Pata Rât va fi transferat acolo. Groapa provizorie deschisă de Primăria Cluj-Napoca în 2015 și administrată de RADP are circa 150.000 de metri cubi. Clujul produce anual aproximativ 200.000 de metri cubi de gunoaie.
Consiliul Județean a lansat o licitație pentru operarea CMID, dar aceasta a fost blocată de contestații. Pentru ca noul centru să aibă operator, s-a stabilit unul prin negociere directă. Este vorba despre RADP Cluj-Napoca, singurul ofertant care îndeplinea condiția de flux de deșeuri manipulate impusă de autoritatea de mediu.
RADP va trebui să trateze deșeurile mecano-biologic în regie proprie și apoi să le depoziteze în celulă. Asta pentru că stația de tratare a noului centru nu este încă finalizată. Surse din CJ arată că și această ultimă investiție din proiect va fi gata în 2020.
„Totul depinde de Agenția de Mediu. În momentul în care Agenția va decide sistarea depozitării deșeurilor pe rampa neconformă de la Rata Rât, se va deschide celula de la CMID. RADP va continua să sorteze, să trateze și să compacteze deșeul, dar nu îl va depozita în vechea rampă, ci în celula nouă. Noi nu putem primi acolo gunoi neselectat și netratat, iar RADP va face această activitate ca înainte, până la finalul verii, când vom avea terminate halele de tratare mecano-biologică de la CMID. Consiliul Județean a făcut tot ce a ținut de el, din punct de vedere tehnic și fizic, pentru ca de mâine chiar să se poată depozita deșeurile în noua celulă”, a spus Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean.