Eveniment: s-a finalizat primul proiect de la Cluj rezultat în urma unui concurs de soluții. “Va fi un punct de atracție” FOTO

Ordinul Arhitecților din România și Primăria clujeană au organizat o salbă de concursuri de soluții, din 2017 încoace. Au mai fost și în trecut concursuri de soluții, pentru Piața Unirii de exemplu, dar cele din perioada recentă se pot percepe ca strategie unitară de dezvoltare a unor zone ale orașului. Din păcate, investițiile se nasc greu și niciuna nu s-a finalizat. Până astăzi.
Iată că azi avem un eveniment: primul concurs organizat, în 2017, pentru obiectivul Turnul Pompierilor, este și prima investiție finalizată. Au trecut mai bine de cinci ani. Ghionionul a fost că primul constructor, asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortile – ARL, nu a fost capabil să încheie lucrările, așa că proiectul s-a relicitat. Actualul executant, Decorint, a făcut ieri ultimele finisaje.
15
decembrie era ultimul termen contractual de finalizare a acestui obiectiv.
Media9 a vorbit cu Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câștigat concursul de soluții din 2017 și care a urmărit pas cu pas execuția. „Lucrările sunt de bună calitate și pun în operă soluția declarată câștigătoare la concursul internațional de soluții organizat de către Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Cu ocazia încheierii lucrărilor s-a amenajat și o expoziție temporară cu lucrările studenților și ale profesorilor de la Secția de Grafică a UAD, care prezintă istoria turnului și a orașului din jurul acestuia. Alături de aceasta, sunt prezentate câteva imagini inedite din timpul șantierului de restaurare a turnului. Ne manifestăm speranța că noul spațiu va reuși să devină un punct de atractivitate culturală și turistică, bazat pe un management cultural atractiv și contemporan din partea administratorilor acestuia. Recomandăm utilizarea sa pentru organizarea unor expoziții temporare de artă contemporană, prin invitarea unor artiști locali și internaționali care să lucreze cu spațiul inedit al celor trei vârste ale turnului”, a spus Rusu. Acesta a mai câștigat două concursuri de soluții organizate de OAR și Primărie, la Cluj.
Turnul Pompierilor a fost, pe vremuri, Turnul Lăcătușilor
Denumit pe vremuri Turnul Lăcătușilor, edificiul situat pe strada Tipografiei din municipiul Cluj-Napoca a fost construit în anul 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului.
Turnul Pompierilor împreună cu o porțiune de zid este unul din puținele fragmente din a doua incintă medievală de apărare a Clujului care se mai păstrează și astăzi.
Respectiva poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual: Turnul Pompierilor. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.