Evaluare amânată. ONG-urile, în joc de glezne

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     3516 Vizualizări.  

Nu e vina nimănui, de fapt. Trebuia să fii cititor în stele să prevezi că, la vremea asta din martie, Primăria Cluj-Napoca nu are încă un buget pe 2019. Este urmarea faptului că România nu are încă un buget pe acest an. Asistăm, în ministeriatul lui Eugen Teodorovici, la cel mai întârziat buget de stat al țării noastre din ultimii mulți ani.

Ideea este așa. ONG-urile care organizează evenimente cultural-artistice de interes general ar fi trebuit să afle în 15 martie câți bani primesc. Este exact ce li s-a promis: “Evaluarea şi selecţia dosarelor depuse se va efectua în perioada 6 februarie până în 15 martie 2019”, se arată în anunțul de participare publicat pe site-ul Primăriei în luna ianuarie. Așadar, astăzi ar fi trebuit publicate datele pe site. Dar Clujul nu are un buget, așa că nu doar că sumele finale nu au fost postate, dar comisia de evaluare nici măcar nu s-a întrunit. ONG-urile au cea mai mică vină. Cele mai multe și-au depus la timp dosarele, în termenele indicate de municipalitate, iar acum stau în joc de glezne.

Iată proiectele pentru care Primăria a pus la bătaie 10,5 milioane de lei: 

  • 1. Proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ, având sediul în municipiul Cluj-Napoca;
  • 2. Proiecte derulate în cadrul Programului CLUJ NEVER SLEEPS;
  • 3. Proiecte de tineret;
  • 4. Proiecte culturale regionale;
  • 5. Proiecte culturale locale;
  • 6. Proiecte cu caracter social;
  • 7. Proiecte „Cluj 100”. 

Bugetul pentru această sesiune la domeniile/liniile de program de la punctele 1, 2, 3, 4, 5 și 7 este de 10.000.000 lei. Pentru proiectele de la domeniul/linia de program 6 este de 500.000 lei. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.