Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță: „Sunt profund impresionat de societatea civilă din Cluj. Cred că fără ea, țara noastră ar fi colapsat!”

Autor  admin   în       2 years în urmã     1214 Vizualizări.  

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a organizat, joi, o conferință de presă la biroul său din Cluj, de pe strada Ploiești, nr. 31. La conferință, Nicu Ștefănuță a fost „flancat” de Oana Murariu și Radu Molnar, deputați USR de Cluj. 

Nicu Ștefănuță este raportorul general din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2023. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

De la stânga la dreapta: deputatul USR Cluj Radu Molnar, europarlamentarul Nicu Ștefănuță și Oana Murariu, deputat USR Cluj

Ajutor pentru Ucraina

La nivel european, Ștefănuță se luptă ca Uniunea Europeană să activeze toate ajutoarele financiare, umanitare și militare posibile pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și pentru țările UE care se confruntă acum cu valurile de refugiați ucraineni.

„Încă din 1 martie am cerut ajutor financiar pentru Ucraina, prin intermediul Rezoluției adoptate de Parlamentul European cu privire la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Uniunea Europeană oferă ajutor financiar și militar, însă este nevoie de un răspuns și mai ambițios care să ia în calcul toate implicațiile acestei crize în funcție de evoluția agresiunii militare din Rusia, de sprijinul refugiaților pe termen scurt, mediu și lung, până la implicațiile sancțiunilor asupra economiei europene și asupra facturilor”, a transmis europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță: „Eu sunt omul cu banii”

„Vreau să vă spun câteva lucruri pe care le facem noi, de la nivelul Parlamentului European, în criza ucraineană. În primul rând, trebuie să vă spun că, la nivelul Uniunii Europene, eu sunt, între ghilimele, omul cu banii. Și iată că am prins un an deosebit de greu, dar deosebit de important. Este o nevoie foarte mare din partea Uniunii Europene, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru cele patru țări care se învecinează cu Ucraina: România, Polonia, Slovacia și Ungaria”, a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

500 de milioane de euro pentru țările limitrofe cu Ucraina

Potrivit europarlamentarului USR, Uniunea Europeană alocă 500 de milioane de euro țărilor limitrofe Ucrainei (România, Ungaria, Slovacia și Polonia) pentru acoperirea costurilor legate de hrană, cazare, îmbrăcăminte și alte bunuri pentru refugiați.

„Uniunea Europeană i-a acordat Ucrainei 17 miliarde de euro, din bugetul cuprins înre 2014-2021, iar din actualul buget, încă aproximativ 3 miliarde de euro. Este vorba de un împrumut de 1,2 miliarde de asistență macroeconomică, pe care președintele Zelenski l-a cerut cu insistență.

Acestui împrumut i se adaugă acel ajutor pentru arme letale de 500 de milioane de euro, care e o chestiune istorică la nivelul Uniunii Europene! Este vorba și de 90 de milioane de euro pentru ajutor umanitar de urgență și încă 500 de milioane de euro acordate țărilor limitrofe pentru ajutorul refugiaților”, a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Patru birouri deschise în țară

La nivel local, eurodeputatul Nicu Ștefănuță și-a deschis birouri la Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța pentru strângerea și depozitarea de ajutoare pentru refugiații din Ucraina. O parte dintre acestea le-au fost distribuite refugiaților, atât celor care se află în cele patru orașe unde se află birourile, cât și celor aflați în taberele din apropierea punctelor de frontieră cu Ucraina.

Impresionat de societatea civilă din Cluj

„Sunt profund impresionat de societatea civilă din Cluj! Cred că fără societatea civilă din Cluj, în aceste 2-3 săptămâni din 24 februarie, țara noastră ar fi colapsat! Să fim sincer cu noi, instituțiile statului n-ar fi făcut față unui astfel de influx, n-ar fi putut găzdui atâția oameni, n-ar fi putut hrăni atâția oameni! Ceea ce fac românii acum, se vede și în Vest, se vede și la nivelul Uniunii Europene. Cred că este un act efectiv eroic, care va rămâne (în istorie – n.r.) ca o diplomație mai bună decât Carpethien Garden sau orice frunzuliță unde desenam noi despre România”, a explicat Nicu Ștefănuță.

Despre aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la Uniunea Europeană

Întrebat de jurnaliștii prezenți în sală dacă Moldova, Ucraina și Georgia ar trebui primite în Uniunea Europeană, Nicu Ștefănuță a declarat că este „pentru”, doar că procesul este foarte greoi.

„Evident că le susțin. Acum nu vreau să vă mint, procedura este lungă și nu se va suspenda doar pentru situații excepționale. În mod normal, de la depunerea cererii, procedura durează 14 luni. Sunt convins că se va scurta prin Consiliul European, dar nu vreau nici să-i mint pe oameni și să le spun că poimâine vor fi aderări …

Georgia, de exemplu, are mari probleme interne, de corupție și de libertate a presei. Trebuie să și le rezolve. Da, sunt în favoarea urgentării și deschiderii capitolelor de negociere, dar nu vreau să vă mint și să vă spun că se va întâmpla peste noapte”, a explicat Ștefănuță.

ONG-iștii, cei care i-au sprijinit pe refugiați

Pe de altă parte, deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, i-a lăudat pe ONG-iștii clujeni care i-au sprijinit din prima zi pe refugiații ucraineni și a pus la colț statul român, despre care, spune parlamentarul USR de Cluj, s-a mișcat foarte greu și foarte prost.

„Mi se pare incredibil că, până acum, au fost 2.438 de refugiați prin Cluj-Napoca, care au fost preluați în proporție de 100% de către organizații civice, de ONG-uri. Primăria încă n-a reușit să facă acest centru de refugiați. Are zero în dreptul refugiaților”, a declarat Radu Molnar.

La rândul său, Oana Murariu, deputat USR de Cluj, dar care a fost avocată, a explicat că leegea azilului le oferă ucrainenilor drepturi egale cu ale românilor vizavi de accesul la muncă, educați, asistența medicală.

Oana Murariu a mai spus că a fost la Inspectoratul General pentru Imigrări și la Agenția Națională pentru Combaterea traficului de persoane, deoarece în Vama Siret și în Vama Sighetu Marmației unele ucrainence, „pe bună dreptate, au spus că se tem să se urce în mașinile oamenilor de bună credință care vor să le ajute, de frica fenomenului traficului de persoane”.

Ea a mai spus că USR se luptă pentru eliminarea pensiilor speciale și pentru exploatarea gazelor din largul Mării Negre, pentru a elimina dependența energetică a României, atât cât e ea, față de Federația Rusă.

 

About