Eu zic că se poate întotdeauna mai bine. Tu ce crezi?

Autor  admin   în  ,      4 years în urmã     932 Vizualizări.  

“Se poate întodeauna mai bine”. O afirmație banal de adevărată, aproape că nici nu merită demonstrată. Ne uităm în oglindă, dimineața, și știm că am fi putut obține rezultate mai bune în viața noastră, că e posibil să există în noi o versiune mai competitivă, pe care nu o scoatem zilnic la lumină.

Începe cursa pentru alegerea primarilor și nu voi înțelege niciodată de ce oameni de altfel inteligenți, cu bun simț, onești, pleacă de la premisa că nu se poate mai bine. “Primarul acesta e Everestul meu”. Și-a făcut treaba timp de patru ani? Bravo! Dar haide să te întreb: tu, la muncă, nu ți-ai făcut-o? Super, te alegem primar. 🙂

Să luăm doar orașe mari. Mircea Hava a avut șase mandate la Alba Iulia; Gheorghe Falcă, “doar” patru, la Arad. Există viață după cei doi? Categoric. Nu a dispărut de pe hartă nici Alba Iulia, nici Aradul. Facem pariu că mii de oameni din cele două comunități se vor lega cu lanțuri de alți politicieni, peste patru ani? Emil Boc este adulat, Ilie Bolojan are Oradea la picioare. Nici ei nu sunt eterni. Doar cei doi pot administra aceste orașe? E ca și cum am spune că suntem singuri în tot ditamai Universul. :))

Pe aici, prin Ardeal, primarii au început să înțeleagă că au și obligații, nu doar drepturi. Că sunt slujitorii comunității, nu liderii ei. Au datoria să atragă fonduri europene; trebuie să bată drumul de București ca să primească alocări de la bugetul național; cetățenii s-au emancipat, nu se mai mulțumesc cu niște asfalt prin fața casei, se așteaptă la inițiative și politici publice. Fișa postului e luxuriantă. E un efort să administrezi un oraș sau o comună, nu e tot jobul să stai în dreapta într-o mașină cu număr de înmatriculare ce conține PM sau PC.

Facebook-ul e plin de reacții anecdotice. Dacă a furat, în viitorul mandat nu va mai fura, că și-a făcut „plinul”. Dacă nu a fost capabil de nimic, e limpede că în următorul va deveni brusc capabil. Postacii se omogenizează uniform în mediul online cu oameni care chiar cred în naivitățile pe care le scriu. Ideea e că, în urmă cu 30 de ani, România s-a întors cu susul în jos tocmai pentru ca astăzi să avem dreptul să deschidem ochii, să nu votăm de parcă am fost cu toții spălați pe creier.

Cum spuneam, începe în curând cursa pentru alegerea primarilor. Haideți să evaluăm om cu om, să fim atenți, exigenți, bine intenționați. Vă place cineva? Perfect, dar nu uitați adevărul banal că se poate întotdeauna mai bine.

Ionel Lespuc este jurnalist din 1994. Și-a petrecut cea mai mare parte din carieră în televiziune, la ProTV, TVR și Realitatea TV. A condus redacția Realitatea.net, la București, în momentul în care era cel mai citit website din România. Este specializat în administrație publică. În noiembrie 2018, a fondat Media9.ro.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.