Estimări: scad dobânzile, se înmulțesc creditele, se scumpesc locuințele
Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, raportat la situaţia înregistrată în perioada similară din 2022, şi a depăşit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Naţională a României, citate într-un comunicat al Imobiliar.ro Finance.
„Piaţa de creditare revine în forţă, după o perioadă extrem de grea marcată de incertitudini şi costuri de finanţare ridicate. Tot mai mulţi români caută acum să ia un împrumut şi sunt din ce în ce mai interesaţi să colaboreze cu un broker de credite pentru a obţine cele mai avantajoase condiţii de finanţare. O revenire spectaculoasă a tranzacţiilor realizate prin credit a putut fi observată în 2023, pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului, de care mulţi români au decis să profite, fie pentru a-şi cumpăra o locuinţă, fie pentru a refinanţa un credit ipotecar existent. Astfel, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2022, şi a depăşit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Naţională a României”, se arată în comunicatul Imobiliare.ro Finance, citat de Agerpres.
Pe ansamblul anului trecut, a fost consemnat un avans de 31% al volumului creditelor ipotecare în lei, până la 31 miliarde de lei. În cazul creditelor de consum, avansul a fost de 13% în această perioadă, până la circa 28,7 miliarde de lei.
În aceste condiții, se prognozează o scumpire a locuinţelor în 2024, pe fondul majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele de până la 120.000 euro, al declinului alarmant al ofertei de proprietăţi disponibile la nivelul pieţei rezidenţiale, dar şi al unei potenţiale creştere a cererii pe fondul reducerii dobânzilor.