Este ca un demo! Iată cât de spectaculos ar urma să arate zona dintre Someș și Bulevardul Muncii

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã  

Primăria clujeană a încredințat sarcina de a crea o viziune pentru o suprafață de 450 de hectare din nordul Clujului – spațiul dintre Someș și Bulevardul Muncii – unei echipe conduse de arhitectul Rareș Drăgan. Pentru a aduce mai multă viață în această parte a orașului, apăsată de ruinele CUG.

Poate vă amintiți că, în urmă cu un an, scriam despre acest masterplan: faleză și bulevard pe Someș, poduri noi, un strat de rezidențial lângă unul de industrial, centru de expoziții, tramvai în cale proprie, ca 41 la București. Nimic imediat, dar o linie directoare clară pentru anii care vin. Teoretic, munca lui Drăgan ar urma să fie preluată în viitorul plan urbanistic general.

Masterplanul Clujului de nord-est intră la vot: apare o nouă stradă, pe faleza Someșului, iar Bulevardul Muncii se lărgește

Ei bine, iată că miercuri, în Comisia de urbanism a Primăriei, pare că vom avea un soi de demo. Pe o parcelă ar urma să ni se dezvăluie viitorul acestui spațiu. Există și o explicație: arhitectul este același, Rareș Drăgan.

Este un proiect privat care se propune în două etape, pe o suprafață de 3,5 hectare. În prima ar urma să se ridice o galerie comercială. La pachet se dorește edificarea a două clădiri mixte cu opt etaje. În partea a doua se pun la cale alte imobile mixte (cu birouri, spații comerciale și restaurante) sau strict rezidențiale. Tot astfel, în primă fază se intenționează realizarea în subteran a 260 locuri de parcare (120 pentru rezidențial, 140 pentru spațiul de comerț), iar în a doua, 395 de locuri.

Foarte important, una dintre clădiri va deveni creșă sau grădiniță.

Ce se vede pe planșă este că se conservă un culoar generos pe malul Someșului, pentru faleză și noul bulevard, sau că în interiorul parcelei se propune un drum perpendicular pe Bulevardul Muncii, cu o lățime de 18 metri. Clădirile sunt moderne și pun preț pe vegetație – vor fi plantați arbori inclusiv pe balcoane și terase. Altfel spus, acest ansamblu arată limpede că o rupe definitiv cu trecutul industrial al arealului. Și încă ceva. De la stadiul de proiect, vedem aici un candidat puternic pentru statutul de centru de cartier.

Dezvoltarea aparține companiei DIF URBANO CONSTRUCT s.r.l., patronată de Alexandru Șerban, Laurențiu Chioran și Petrișor Pop.

Membrii Comisiei de urbanism vor analiza miercuri dacă proiectul corespunde spațiului unde este propus. Având în vedere însă că ia ochii cu vegetația sa, cu pașii făcuți spre a fi un imobil sustenabil, probabil că va fi bine primit.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.