Enikő Vincze, despre criza ce ne așteaptă la colț: „Vor fi niște consecințe dramatice, dar probabil că investitorii și dezvoltatorii n-o vor resimți”
Invitată într-o emisiune online, Enikő Vincze, profesor universitar, activistă în mișcarea „Căși sociale ACUM”, a fost întrebată dacă prețurile la imobiliarele din Cluj au ajuns la limita lor maximă.
„Până unde credeți că vor să urce prețurile la imobiliare? Nu se opresc și ele undeva? Am trecut în 2008 printr-o criză. Credeți că e posibil să avem o nouă criză de acest fel?”, a fost întrebată Enikő Vincze de către realizatorul emisiunii de la Napoca FM.
„Unii încep să vorbească despre o nouă bulă imobiliară, care va exploda, dar cred că nu așa cum a explodat cea din 2008. Criza de acum are, de fapt, o altă natură.
Vorbim de criza economică de acum, criza energetică și inflația și tot ceea ce înseamnă creșterea prețurilor. Probabil că lucrurile nu se vor desfășura la fel (ca în 2008 – n.r.). Și cu prețurile la imobliare … Cred că nu va fi o criză financiară cum a fost atunci, ci mai degrabă o criză energetică și o inflație mare.
Vor fi niște consecințe dramatice, dar probabil că investitorii și dezvoltatorii nu vor resimți criza ca pe aceea din 2008. Adică nu va urma o cădere bruscă a prețurilor”, a explicat Enikő Vincze.
Ea a mai fost întrebată de realizatorul emisiunii dacă statul român ar trebui să plafoneze prețul imobliarelor. A făcut-o la energie și se tot vorbește despre plafonarea prețurilor la alimentele de bază sau chiar la carburanți.
„Lucrurile pe care acum câțiva nu ni le-am putut imagina se-ntâmplă acum. S-a văzut în pandemie, au venit ajutoare de la stat. N-am fi crezut asta, iar de atunci am început să ne obișnuim cu ideea asta.
Criza asta continuă, iar analiștii economici ne spun că nu există o altă soluție decât intervenția statului. Adică o reglementare a prețurilor. E timpul să ieșim din această logică a profitului. E imposibil să rămână tot așa. O să explodeze”, a mai spus prof. universitar Enikő Vincze.
Citește și:
De ce a explodat prețul imobiliarelor, la Cluj? Enikő Vincze: „Un rezultat al aurei create prin propagandă”