Emil Boc spune când vor începe lucrările în zona Expo Transilvania. „Este un proiect la care eu țin foarte mult”

Autor  admin   în       1 year în urmã     3062 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a fost întrebat, în emisiunea de la Napoca Live de joi, 12 ianuarie, despre situația în care se află acum Expo Transilvania din cartierul Mărăști și când vor începe lucrările de reamenajare și modernizare a zonei. 

„Se lucrează acolo. Este unul dintre proiectele la care eu țin foarte mult. Stadiul de acum este următorul: în luna februarie vom adopta studiul de fezabilitate (SF), urmează aprobarea proiectului tehnic și expropierile, care vor dura vreo 8 luni, adică până în octombrie 2023, aprobarea în Consiliul local, după care va fi băgat în SEAP și licitat. De anul viitor vom intra în faza de execuție. Dacă se termină mai repede, cu atât mai bine”, a transmis edilul șef al Clujului.

Emil Boc a explicat că procedurile sunt anevoioase, amintind și de faptul că municipalitatea a fost 5 ani în procese cu întreprinzători privați care ar fi dorit să construiască acolo blocuri de 10 etaje și nu „o zonă de verdeață” cum a vrut primăria.

„Eu am zis de multe ori: așa cum Mănășturul are baza La Terenuri, așa și Mărăștiul trebuie să aibă o structură de parc și de aia a trebuit să-l salvăm, că era și singurul pe care îl mai aveam acolo, și să-l dăm oamenilor. Și asta am făcut”, a mai declarat Emil Boc la Napoca live.

Ce se va face în zona Expo Transilvania

Regenerarea zonei verzi Expo Transilvania (parc cu facilități sportive, zone moderne pentru pietoni și construire parking în cartierul Mărăști) – se află în faza de proiectare.

La nivelul străzilor sunt prevăzute următoarele tipuri de intervenții: infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart.

600.000

de metri pătrați este suprafață totală care va fi modernizată.

Străzile vizate: – str. Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată; – str. Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr; – str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului; – Aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei.

În proiect s-a mai propus realizarea unui parcaj subteran de 250 de locuri (Expo Transilvania) și a unui parcaj

ride-sharing de 200 de locuri (nod IRA).

DECLARAȚIE

„Prin intervențiile pe care le vom face se dorește o reducere a traficului auto, o favorizare a traficului nemotorizat, pietonal, susținerea transportului public. Mai ales că proiectul nostru are fericirea, dar și nefericirea de a se suprapune din punct de vedere geografic, cu încă trei proiecte, foarte importante.

Mă refer la proiectul de metrou, care pe amplasamentul nostru are două stații. Mă refer la stația Viitorul și stația de la IRA. Apoi are o stație de tren metropolitan, cea de la Podul IRA, și acest coridor de mobilitate durabilă. Va trebui să ne integrăm cu aceste proiecte.

Avem posibilitatea ca la Podul Ira, pe poligonul betonat, să creăm o clădire excepțională pentru arhitectura românească, o parcare multietajată cu funcțiune de terminal multimodal, cu ieșiri pentru stația de metrou integrate în această structură, cu spații comerciale, spații de agrement, acoperiș verde, rampe care să coboare din clădire spre parc”.

Arhitectul Radu Andronic, reprezentantul proiectantului, martie 2022

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.