Emil Boc și contracandidații săi. Cu cine ați vota la Primăria Clujului? SONDAJ
Au trecut patru ani de la alegerile locale din 2016, primarii în funcție ar trebui să aibă deja redactate rapoartele de activitate. Asta ca să vedem ce au făcut în perioada în care noi ne gândeam că nu fac nimic. Dacă nu era pandemia, mandatele lor s-ar fi încheiat în câteva zile. Urmează să fie prelungite, dar nu prea mult. La toamnă vor fi organizate alegeri, asta în cazul în care nu se mai întâmplă ceva până atunci.
În majoritatea localităților nu se cunosc încă exact candidații. Partidele amână anunțarea vreunui nume, deși – în lumea civilizată – candidații se cunosc cu ani înainte. Am dorit să lăsăm Cluj-Napoca pe mai târziu, dar aici se conturează deja niște pretendenți. Un top 3 chiar.
E clar, principalul nume înscris în cursă este Emil Boc, candidatul PNL. Boc își dorește un al cincilea mandat. Nimeni nu contestă progresele pe care Cluj-Napoca le-a făcut în ultimii ani. Alegătorii vor trebui să stabilească dacă locomotiva evoluției orașului a fost administrația publică sau ceilalți factori implicați – universități, mediu de afaceri, societate civilă; apoi, să se gândească dacă se poate mai bine decât cu Emil Boc. Per ansamblu, fără să încerc să influențez pe cineva, vă spun că specialiștii estimează că primarul își va păstra fotoliul fără mari emoții.
Alianța USR-Plus îl trimite pe buletinele de vot pe deputatul Emanuel Ungureanu. El este membru USR, dar are și binecuvântarea celor de la Plus. Asistent social și profesor de istorie, Ungureanu este cunoscut pentru efortul său zilnic de a combate corupția, dezinteresul, lipsa de igienă din domeniul medical. Îmi permit să risc cu o afirmație: criza covid i-a sporit semnificativ notorietatea lui Ungureanu. Suficient pentru a fi un adversar pe măsură pentru Boc? Ei bine, analizați dvs.
UDMR nu trebuie ignorat, întrucât are un procent asigurat de peste 10%. Sunt cam 15-16% maghiari la Cluj-Napoca, dar unii preferă ca votul lor “să conteze”. S-a mai întâmplat: votează lista de consilieri de la UDMR, dar candidatul PNL :). Candidatul UDMR este deputatul Csoma Botond. Tânăr, capabil, dacă nu ar exista prejudecăți etnice, ar putea fi un primar de ispravă.
Până aici sunt certitudinile, de aici mergem pe ghicite.
PSD nu a stabilit încă un candidat. Există cel puțin două variante pe masă: fostul prefect Aurel Cherecheș și președintele organizației municipale, Anca Ciubăncan. Ar mai fi soluția Dan Morar, liderul opoziției din Consiliul Local, care cunoaște cel mai bine proiectele Clujului. Social-democrații sunt dezorganizați în acest moment. În plus, știu și ei că au mai mare căutare în județ decât în municipiul reședință.
Pro România a vehiculat numele Corinei Crețu. O includem în discuție, deși nu a confirmat niciodată că este interesată de Primăria Cuj-Napoca. Familia ei se trage din Ardeal, dar s-a născut la București. Este europarlamentar; dacă Falcă și Hava au lăsat primăriile lor călduțe pentru Bruxelles, de ce ar face Corina Crețu drumul invers? În Pro România îi găsim, la Cluj, pe Ioan Rus și pe Aurelia Cristea, oameni cu notorietate, dar care nu mai au ambiții legate de Primărie.
Au existat tatonări și ca stânga să aibă un candidat unic. Iar numele care a apărut în discuție este cel al deputatului Adrian Dohotaru, intrat în Parlament pe lista USR, dar devenit între timp independent. El este mai cunoscut ca activist de mediu.
Boc este o “sperietoare” pentru mulți posibili candidați, care se tem că vor fi umiliți. De aceea se grăbesc să refuze nominalizarea. Partidele din opoziție ar putea căuta o soluție comună, un adversar unic pentru actualul primar, dar acestea sunt fărâmițate. USR-Plus nu va colabora din principiu cu PSD, UDMR este partener de guvernare locală cu PNL s.a.m.d. Așa că fiecare partid își numește candidat doar ca să ajute lista pentru Consiliul Local.
Este interesant și ce se va întâmpla după alegeri. PNL va căuta probabil să își asigure o majoritate în Consiliul Local doar cu UDMR, întrucât la Cluj marele rival al liberalilor nu este PSD (de fapt, nici la nivel național, dacă mă întrebați pe mine), ci USR-Plus.
Haideți să ne amintim ce s-a întâmplat în 2016:
- Emil Boc (PNL) – 69,1%
- Horvath Anna (UDMR) – 10,8%
- Octavian Buzoianu (independent susţinut de PSD) – 8,8%
- Liviu Alexa – 3,1%
Am aprecia dacă municipiul nostru, prin care bate o briză așa de occidentală, ar organiza o dezbatere între candidați. Să îi vedem și cunoaștem mai bine. Dacă ținem bine minte, ultima dată acest lucru s-a întâmplat în 2004, adică atunci când Emil Boc a câștigat primul său mandat, la mare luptă cu Ioan Rus.
Vă invităm la chestionar, realizat pe platforma online strawpoll.com. Am inclus majoritatea numelor enumerate mai sus. Vă atragem atenția că acesta este doar un demers jurnalistic, nu o cercetare sociologică. Dacă nu puteți vota, accesați acest link.