Emil Boc și-a găsit rival. Rezultatul chestionarului on-line: se conturează podiumul alegerilor pentru Primăria Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     7008 Vizualizări.  

Media9 v-a propus joi un chestionar: cu cine ați vota pentru funcția de primar la Cluj-Napoca? Cum era de așteptat, cele mai multe opțiuni s-au îndreptat către actualul edil șef, Emil Boc, însă există unele aspecte care se cer comentate.

559

de voturi au fost exprimate (până luni, ora 10), cam a cincea parte din numărul de opțiuni exprimate la un chestionar similar ce viza alegerile din Florești. De ce? Păi să comparăm spețele. La Cluj-Napoca, situația este destul de conturată, lumea nu se așteaptă la vreo surpriză. În schimb, în Florești sunt șanse mari ca primarul condamnat penal în primă instanță Horia Șulea să piardă alegerile și sunt mulți care se văd cu șanse.

Emil Boc a colecționat 288 de voturi, 51,52% din total. Chiar și dacă, prin absurd, s-ar organiza alegeri în două tururi, Boc ar câștiga din primul. Economie de bani publici :). Nu m-aș lega foarte mult de procent (mai mic decât la alegerile din 2016, când primarul a obținut 69,1% din sufragiile exprimate); e totuși doar un demers jurnalistic, pe o platformă on-line, nu un sondaj după regulile sociologice. Dacă unii se așteaptă ca primarul să-și piardă fotoliul, ei bine, asta nu se va întâmpla în 2020.

Chestionarul arată însă că Emil Boc și-a găsit rival. Până acum, am auzit multă lume spunând că este nevoie de concurență. Știți cum este și la fotbal: pentru ca titularul să fie motivat să se antreneze, este nevoie de o “dublură” pe postul său. “Dublura” lui Boc se profilează a fi Emanuel Ungureanu, foarte activ în criza covid. Oamenii și-au dat seama cât este de importantă sănătatea, iar deputatul USR a militat pentru servicii medicale mai bune, pentru spitale noi, pentru dispariția celebrului plic cu mită pentru doctori. 

8,8

procente a obținut, în 2016, al doilea candidat român la primărie, Octavian Buzoianu, independent susținut de PSD. Ei bine, îndrăznesc să spun că Ungureanu va realiza un scor mult mai bun.

În top 3 trebuie inclus și candidatul UDMR, Csoma Botond. El a obținut în chestionarul on-line numai 11 voturi, 1,97%, dar știți cu toții cum stau lucrurile. Media9 este un website de limbă română, alegătorii lui Csoma citesc presa de limbă maghiară. Adevăratul scor al liderul UDMR Cluj va fi de peste 10%.

Dacă alegerile ar avea loc cu acești candidați, în vara-toamna 2020, aș paria că v-am spus deja cine va fi pe podium. De aceea, mai jos lucrurile nici măcar nu sunt clare. Adrian Dohotaru, 14 voturi (2,5%) va candida sau nu, PSD încă nu a stabilit pe mâna cui merge (i-am ales dintre soluțiile social-democraților pe fostul prefect Aurel Cherecheș, 8 voturi, și pe liderul organizației municipale, Anca Ciubăncan, 4 voturi), iar Pro România a curtat-o pe Corina Crețu, dar fostul comisar european are lucruri mai bune de făcut decât să se dea zgomotos cu fundul de pământ, la Cluj. 

Momentan, cel puțin, alegerea clujenilor se va face între dreapta și dreapta. Stânga politică nu pare să aibă mare trecere. Asta ne dă de gândit și în ceea ce privește componența viitorului Consiliu Local. Sunt 27 de scaune. Dacă UDMR va obține cinci (depinde de numărul persoanelor care merg la urne), ca în 2016, PNL are nevoie doar de nouă ca să creeze o alianță de guvernare. Posibil însă, cu “locomotiva” Emil Boc, să obțină cel puțin zece. Asta înseamnă un primar și un viceprimar PNL, un viceprimar UDMR. Probabil fix echipa de acum. USR-Plus va obține între șase și nouă scaune la masă. Ce înseamnă asta? Că nu va primi un viceprimar, deși există acest calcul la partid; că va putea bloca proiectele de patrimoniu, care presupun cel puțin două-treimi din voturi; că va putea intra adânc în documentele administrației locale, pentru a afla detalii despre modul în care este gestionat orașul. Este ceva și asta. Mai intră în discuție PSD (cu două, poate trei mandate) și Pro România (cu unul sau două). Aș spune că PMP și ALDE nu prind pragul electoral, la Cluj, dar s-ar putea să mă înșel. Vedem la minunatele alegeri care ar putea avea loc în septembrie sau octombrie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.