Emil Boc se spală pe mâini când vine vorba de acordarea sporurilor în primărie: salariații le cer la DSP. „Eu sunt obligat să le promovez”

Autor  admin   în       2 years în urmã     1426 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a fost întrebat, joi, într-o emisiune online, despre sporul de 15% pe care angajații instituției îl primesc. „Ce e cu acel spor de obezitate? Sper că nu-i spune așa, oficial, <spor de obezitate>, că la obezitate tebuie sport, nu spor”. Cum e?”, l-a chestionat realizatorul de la Napoca Live. 

„Eu n-aș vrea să creez o anatemă referitoare la acești oameni, pentru că poate au o afecțiune medicală. Poate fi și o obezitate determinată de cauze naturale, de alimentație, sau de un stil de viață, însă sunt puține cazuri, Dar sunt multe cazuri, repet, și nu-s de blamat pentru că au o anumită afecțiune medicală. Doamne ferește, că oricare dintre noi putem avea o afecțiune care să determine o îngrășare mai accelerată! Am fost învățat de acasă să nu-ți bați joc de nimeni că nu știi niciodată când ți se poate întoarce”, a încercat o explicație edilul șef al Clujului.

„Nu, nu, nu!… Dar la modul cinstit, pentru ce e sporul ăsta?”, a plusat realizatorul emisiunii.

„Legea e foarte clară și spune așa: (se dau-n.r.) în condițiile prevăzute de lege. Și anume Direcția de Sănătate Publică face analize referitoare la condițiile de muncă: cum ar fi prezența radiațiilor la locul de muncă, condiții periculoase și altele; dacă acele certificate sunt pozitive, eu ca primar sunt obligat să le promovez pentru a li se da acele drepturi prevăzute de lege. Repet, dacă legea prevede aceste drepturi, și ele sunt validate de către autoritățile abilitate ale statului român, eu nu pot face altceva decât să înaintez Consiliului local aceste sporuri…”, a spus Emil Boc, care n-a apucat să-și termine fraza, fiind întrerupt.

„Dar cine stabilește dacă este nevoie de acea intervenție, să spunem așa, a Direcției de Sănătate Publică?”, s-a interesat realizatorul emisiunii.

„Salariații își fac singuri notificările către Direcția de Sănătate Publică și sindicatele de specialitate. Ei înaintează rezultatele (primite de la DSP-n.r.) oficial primarului pentru a fi supuse aprobării Consiliului local. Dacă eu nu le-aș supune aprobării Consiliului local, evident că aș face un abuz în serviciu și aș încălca prevederile legale. Așa este legea în România”, a declarat Emil Boc.

În finalul intervenției pe acest subiect, Boc a apelat la clujeni, sfătuindu-i să nu-i critice pe funcționarii publici din această perspectivă, pentru că activitatea lor este foarte importantă pentru comunitate: „Eu am un principiu: dacă vrei să-i ceri omului performanță, și îi cer performanță, uitați, numai în ultima ședință de consiliu local au fost aprobate proiecte de 240 de milioane de euro, atunci trebuie să-i respecți drepturile legale.

Pentru că nu poți cu o mână să ceri, iar cu cealaltă să spui că nu mă interesează drepturile tale legale”, a mai transmis edilul șef al Clujului.

Decizia de acordare a sporurilor de obezitate (de 15% – n.r.) s-a luat în urma rezultatelor unui raport din 2022 al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, prin care s-ar fi constatat că salariaţii din primărie „îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care presupun condiţii periculoase sau vătămătoare”. Decizia a fost aprobată în ședința Consiliului local din 7 iulie.

Media9 a scris recent că municipalitatea clujeană i-a „cadorisit” pe mulți dintre angajații primăriei cu „sporuri pentru condiții de muncă”. Aici este articolul: Mari pericole în serviciile subordonate primăriei. Fug toți ca potârnichile 🙂.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.